cacao/Landbouw

Duurzame cacao smaakt het best

Het is zover. De feestdagen zijn er, de kerstvakantie begint. Dit is de tijd waar je lekker geniet van familie, vrienden en gezelligheid. En daar hoort een lekkernij als chocolade bij. Die smaakt extra lekker als je weet dat de productie daarvan niet ten koste is gegaan van bossen en heeft bijgedragen aan een beter levensonderhoud van de cacaoboer. Kortom, chocolade zoals die met het Rainforest Alliance keurmerk.

Een van die cacaoboeren is Adrien Koffi Kouadi, eigenaar van een Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoboerderij in Paul Kru, Ivoorkust. Voor Kouadio is cacaoteelt een manier van leven die  verweven is met familietradities , die generaties oud zijn. Het grootste deel van de wereldwijde wordt geteeld door boeren zoals Adrien, op kleine percelen landbouwgrond in West-Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika.

Klimaatverandering

Deze vijf miljoen kleinschalige cacaoboeren, van wie velen worstelen met economische tegenspoed, kampen met de gevolgen van de klimaatverandering: warmere temperaturen, onvoorspelbare regenval en een verschuiving van de seizoenen. Goede opleiding in efficiënte en duurzame bedrijfsvoering vormen de sleutel tot het stabiliseren van hun microklimaat en het stoppen van de destructieve cyclus van armoede en ontbossing.

 

Positie van kleine cacaoboeren

De Rainforest Alliance werkt sinds 2006 om de positie van kleine cacaoboeren te verbeteren, zowel op het land als door versterking van de markt. Dat doen we door het trainen van hen om natuurlijke hulpbronnen te beschermen, door productiviteit te verhogen en behoorlijke levens- en arbeidsomstandigheden veilig te stellen. Rainforest Alliance gecertificeerde bedrijven worden jaarlijks gecontroleerd aan de hand van strenge milieu-, sociale en economische criteria die de biodiversiteit te beschermen en het bevorderen van een cultuur van respect voor de werknemers en de lokale gemeenschappen.

Net als koffie gedijt cacao heel goed in de schaduw van (inheemse) bomen. Daarom lijken cacaoplantages vaak op natuurlijke bossen. Echter, steeds meer cacaoboeren kappen juist het bos om cacao intensiever te laten groeien. Bijvoorbeeld door het planten vakhybride rassen die beter tegen zon kunnen, maar tegelijkertijd meer pesticiden nodig hebben. Deze praktijk vernietigt cruciale leefgebieden van flora en fauna, bedreigt de gezondheid van lokale gemeenschappen en produceert chemisch afval die de lokale bodem, rivieren en waterwegen vervuilt.

Bedrijven die de Rainforest Alliance certificering verdienen beschermen juist de schaduw van de bomen, planten inheemse soorten, onderhouden wildcorridors en houden de natuurlijke hulpbronnen in stand. Deze bedrijven zijn dan ook steeds meer afhankelijk van pesticiden werken met biologische en natuurlijke alternatieven. Door middel van Rainforest Alliance training, boeren leren ook hoe ze aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Lees meer over het werk van de Rainforest Alliance in de cacaosector.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s