Landbouw

‘Organische mest, bomen en gezonde koeien’

Koffie, cacao, thee. Dat zijn toch vooral de landbouwproducten waar je aan denkt als je Rainforest Alliance zegt. Maar wist je dat we ook veeteeltbedrijven certificeren? Vandaag nemen we je mee naar Costa Rica’s eerste Rainforest Alliance gecertificeerde zuivelboerderij: CATIE.

dairy-cow

Het onderzoeksinstituut CATIE (Tropical Agriculture Research and Higher Education Center) in Costa Rica heeft niet alleen klaslokalen en laboratoria. Het instituut runt ook een 600-hectare grote boerderij die onder meer koffie verbouwt, suikerriet en vlees en melk produceert. Daarnaast runt ze op de boerderij een bosbouwproject.

Duurzame standaarden
De 135 koeien voor de melkproductie leven op een uitzonderlijke 73-hectare melkboerderij als onderdeel van de grotere boerderij. De nieuwe Rainforest Alliance gecertificeerde boerderij wordt geheel volgens de strenge duurzame standaarden beheerd, die ervoor zorgen dat de bescherming van natuurlijke bronnen en de reductie van broeikasgassen centraal staan. Tegelijkertijd promoot de boerderij het welzijn van zowel het vee als van de arbeiders en omliggende gemeenschappen.

Broeikasgassen
Wereldwijd genereert vee ongeveer tussen de 14,5 en 18 procent van alle broeikasgassen, met name methaan en distikstofmonoxide die schadelijker zijn dan CO2. Daarnaast is veeteelt een van de grootste oorzaken voor ontbossing in tropische landen en berucht vanwege het de slechte behandeling van dieren.

CATIE houdt alleen koeienrassen die passen bij tropische weeromstandigheden. Dat heeft als resultaat dat ze langer, gezonder en productiever leven dan andere rassen in deze regio. Deze rassen grazen ook meer, en hebben de voorkeur aan natuurlijke en makkelijke verteerbaar voedsel. Dat is ook nog eens goedkoper dan traditioneel veevoer. De koeien van CATIE brengen het grootste deel van de dag door in de wei en eten bijna 40 kg gras per dag.

Organische mest
Bij het toewerken de Rainforest Alliance certificering toewerkte plantte CATIE betere verteerbare grassoorten, begon ze organische mest te gebruiken en voerde ze een rotatiegericht graassysteem in om de degradatie van land te verminderen. Verder heeft CATIE belangrijke stappen gezet om haar graslanden te herbebossen. Momenteel kent de boerderij gemiddeld veertig bomen per vierhonderd meter op de boerderij, waaronder palmen en fruitbomen. Deze bomen spelen een belangrijke rol. Ze voorzien de kudde van schaduw, zodat ze minder last hebben van de tropische hitte Dat verhoogt de melkopbrengst. Ook vangen de bomen een belangrijk deel op van de CO2-uitstoot, wat de boerderij helpt om haar voetafdruk te verkleinen.

Bomen
Daarnaast vormen de bomen een belangrijke voedselbron voor de vele soorten vogels en zoogdieren die op de boerderij te vinden zijn. Verder wordt afvalwater behandeld op de boerderij en gebruikt ze 1,2 ton mest die ze produceert met organische compost en bio-mest.

CATIE installeerde ook een bioautoclaaf, die de opgeslagen energie in de mest omzet in elektriciteit voor het mechanisch melken. Het gebouw waarin wordt de koeien worden gemolken beschikt ook over zonnepanelen om water me te verwarmen en een set van tanks om regenwater op te vangen. Tijdens het regenseizoen vangen deze tanks tot 7500 liter water per dag op.

Door al deze duurzame methoden is het gebruik van elektriciteit op de boerderij met de helft vermindert. Doel is dat op korte termijn naar 90 procent te brengen. Ook de besparingen op water en mest zijn aanzienlijk.

Koeien Costa Rica

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s