Duurzaamheid

De perfecte mok warme choco? Die uit een duurzame keten

Het zijn de donkere dagen voor kerst. Koud en guur. Voor je gevoel wordt het nauwelijks dag. En is er nu beter om je terug te trekken voor de kerstboom met een dampende mok warme chocomelk. Heerlijk die warme drank naar binnen laten glijden en jezelf weer helemaal laten opwarmen. Toch heeft je chocolademelk meer te bieden dan alleen warmte. Er zijn nogal wat verschillen in smaak. Wat is de perfecte kop warme chocolademelk?

Als je het vraagt aan Nigel Slater, food journalist voor de Engelse krant The Observer moet je voor de perfecte kop warme chocomelk kiezen voor chocolade die zo bitter mogelijk is. Het liefst tussen 70 en 100 procent chocolade. Voor ons bij de Rainforest Alliance is de perfecte beker warme choco, welke afkomstig is uit een productieketen die goed is voor mens én milieu!

hot-chocolate
Kleinschalige cacaoboeren vormen de ruggegraat van een wereldwijde industrie die miljarden waard is. Toch leeft de meerderheid van hen in extreme armoede, schrapen ze een schamel inkomen bij elkaar op verouderde cacaoboerderijen, waarop de productiviteit afneemt. In Ivoorkust bijvoorbeeld, goed voor 40 procent van de totale wereldvoorraad cacao, zijn de oogsten de laagste van de hele wereld. Dat komt vooral door verouderde cacaobomen, de slechte kwaliteit bodem en ziekten.

Andere gewassen

Met weinig onderhandelingsmacht of invloed op de prijsvorming, zijn er voor de kleinschalige boeren weinig prikkels om hun productiviteit te verhogen of over te stappen op duurzame landbouwmethoden. En omdat op de lange termijn er weinig financieringsmogelijkheden zijn om hun cacaoboerderijen te verbeteren stappen ze vaak over op andere, meer winstgevende gewassen.

Investeren in duurzame cacaoteelt is cruciaal voor een stabiele cacaovoorraad in de nabije toekomst, en om het levensonderhoud van cacaoboeren wereldwijd te verbeteren. Zonder boeren geen chocolade, zo simpel is het. Maar zonder consumenten is er weer geen markt voor hun cacao. Investeringen moeten worden gedaan aan beide kanten van de keten om zowel de productie als consumptie van cacao duurzaam te laten zijn.

Verandering van de sector

De Rainforest Alliance werkt aan het veranderen van de cacaosector op alle niveaus, door samen te werken met kleine en grote bedrijven in de gehele productieketen. Naast het samenwerken met inkoopmanagers om ervoor te zorgen dat ze duurzame grondstoffen inkopen, verbinden we vraag en aanbod met elkaar en smeden we vitale verbindingen tussen producenten, handelaren, groothandelaren, fabrikanten, retailers en consumenten om de markt voor duurzame producten te laten groeien.

Wereldwijd vertakte productieketens zijn enorm en complex. De bedrijven die zich inzetten om alleen met een duurzame keten te werken krijgen steeds meer erkenning voor hun inspanningen. Zeker omdat de chocoladeliefhebber steeds meer kiest voor duurzaam geproduceerde chocolade.

Met cacao die zowel goed is voor de natuur als voor de boeren die deze bijzonder vrucht verbouwen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s