Landbouw

Klimaatslimme landbouw is hard nodig

Klimaatverandering heeft steeds meer een fundamentele invloed op landbouw. De opwarming van de aarde, opkomende droogte en extreme weersomstandigheden hebben nu al hun impact op de kwaliteit en opbrengst van gewassen die wereldwijd door boeren worden geproduceerd. Ook hebben ze een impact op de beschikbaarheid van water, de voedingswaarde van ons eten, voedselzekerheid en als zodanig op het levensonderhoud van gemeenschappen die afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen.

De economische gevolgen zijn dan ook reeds voelbaar door landbouwers en werelwdwijde handelsketens. Agrarische bedrijven zien klimaatverandering dan ook als een ernstig risico op lange termijn in de beheer van deze ketens.

Kwart van de uitstoot van broeikasgassen

Tegelijkertijd zijn het diezelfde agrarische bedrijven een flinke bijdrage leveren aan de uitstoot van broeikasgassen, onder meer door gebruik van chemische meststoffen, methaan uit vee, afvalwater en ontbossing.  Wereldwijd zorgen directe landbouwpraktijken voor 10-12 procent van alle broeikasgassen. Voeg daar ontbossing  aan toe en landbouw is goed voor een kwart van hele wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

AAA farmer in Costa Rica

Opslag van CO2

Maar de productie van de landbouw en veeteelt kan ook een kracht zijn voor een grotere aanpassing en veerkracht bij de gevolgen van klimaatverandering. Onder de juiste omstandigheden, heeft landbouw een veelvoud aan milieudiensten te bieden, zoals de opslag van CO2, bescherming van waterwegen en het behoud van de biodiversiteit. Diensten die allemaal  bijdragen aan klimaatbestendigheid. Bepaalde duurzame praktijken helpen boeren om zich aan te passen aan de druk van klimaatverandering en tegelijkertijd te blijven produceren en verbeteren, zonder dat ze hun toevlucht hoeven te nemen tot schadelijke technieken. Ook helpen ze bedrijven om de klimaatrisico’s in hun supply chains te verkleinen.

‘Klimaatslimme landbouw is een heroriëntatie van  landbouw en veeteelt aan de nieuwe realiteit van de klimaatverandering. Het creëert de technische, beleidsmatige en investeringsvoorwaarden die nodig zijn om duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid te bereiken nu de klimaatverandering zich ontvouwt.

Lees de samenvatting over klimaatslimme landbouw in de herziene SAN-Standaard, waarop Rainforest Alliance is gebaseerd.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s