Klimaatverandering/Landbouw

Betekent klimaatverandering het einde van koffie?

Veranderende seizoenen en stijgende temperaturen. Miljoenen koffieboeren kampen wereldwijd met allerlei problemen van klimaatverandering. Kan de kwaliteitskoffie, waar we allemaal zo van zijn gaan houden, straks verdwenen zijn? Ja, waarschuwt Jeff Hayward, klimaatdirecteur van de Rainforest Alliance in onderstaande video.

Arabica koffie is als plant zeer kwetsbaar voor stijgende temperaturen. De plant groeit het best bij een optimale gemiddelde jaartemperatuur van tussen de 18 en 21 graden Celsius. Klimaatmodellen laten echter zien dat de temperatuur in de meeste koffieregio’s minimaal 3 graden zal zijn gestegen tegen het eind van deze eeuw. Het verbouwen van  premium koffie kan dus straks alleen nog maar in nog hoger gelegen gebieden plaatsvinden.

Beste koffie ter wereld
Of ze nu Colombiaans, Keniaans of Sumatraans zijn, de koffieboeren zullen uiteindelijk niet meer hoger kunnen gaan in hun gebieden. En zo kan klimaatverandering een eind maken aan het bestaan van die boeren die van oudsher de beste koffie ter wereld verbouwen. Noodgedwongen zullen ze kiezen om andere gewassen te verbouwen.

Koffieroest
Klimaatverandering is niet iets van de verre toekomst. Veel koffieboeren beginnen nu al de impact ervan op hun bedrijfsvoering te voelen. De recente uitbraak van de ziekte koffieroest in Mexico en Midden-Amerika vond plaats in veel hoger gelegen gebieden dan normaal. Honderdduizenden koffieboeren waren de dupe en hun productie door deze ziekte dalen met 30 procent.

Gevolgen van klimaatverandering
Alleen door goede samenwerking tussen wetenschap en mensen uit het veld kunnen we manieren vinden om ons aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Er is bovendien financiering nodig voor innovatie en voor lokale initatieven en kennis. Het vinden van oplossingen voor deze problemen, zowel nu als voor toekomstige generaties, is van het grootste belang in het werk van de Rainforest Alliance.

‘Klimaatslimme’ productie
We werken dan ook actief met koffieboeren om hen van de juiste kennis, middelen en vaardigheden te voorzien, zodat ze de uitdagingen van klimaatverandering het best aan kunnen. We trainen kleinschalige koffieboeren om ‘klimaatslimme’ productiemethoden te gebruiken. De meeste daarvan hebben de boeren al meegekregen, omdat ze voldoen aan de SAN-standaarden, de criteria voor het verkrijgen van Rainforest Alliance certificering.

SAN Klimaatmodel
Meer dan vijfhonderd Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages in Brazilie, Costa Rica en Guatemala hebben verificatie verdiend van het SAN Klimaatmodel. Boeren die meedoen aan ons certificeringsprogramma zien hun huishoudinkomen stijgen door betere oogsten en hogere prijzen die ze krijgen voor producten. En waar het huishoudinkomen stijgt, kunnen de boeren hun capaciteit weer verbeteren om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Helaas is er niet één oplossing of techniek om alle koffieboeren te helpen. Wat ze wel allemaal gemeen hebben is dat ze allemaal de juiste informatie nodig hebben over klimaatverandering en de impact daarvan op hun productie. De Rainforest Alliance en haar partners hebben dan ook als doel om koffieboeren beter toegang te helpen krijgen tot nieuwe technologie en praktijken. En tegelijkertijd  hun eeuwenoude manier van koffie verbouwen te bewaren.

One thought on “Betekent klimaatverandering het einde van koffie?

  1. Pingback: Klimaatslimme koffieplantages in Oeganda | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s