Klimaatverandering

Hooglanden Guatemala voelen klimaatverandering

De kwetsbaarheid voor klimaatverandering is groot in de westelijke hooglanden van Guatemala, waar veel koffie wordt verbouwd. Dat blijkt uit onderzoek op basis van huidige en toekomstscenario’s van het programma CNCG (Clima, Naturaleza y Comunidades en Guatemala) van USAID, waaraan de Rainforest Alliance aan meewerkt. 

De conclusie is duidelijk: de 114 gemeenten in de regio’s Quiché, Totonicapan, Quetzaltenango, San Marcos en Huehuetenango zijn zeer kwetsbaar. Het onderzoek identificeerde zes grote bedreigingen voor deze regio: vorst, droogte, aardverschuivingen, erosie, overstromingen en bosbranden.

Kwetsbaar
Het departement Totonicapan is de meest bedreigde regio van de westelijke hooglanden, aldus de onderzoekers. 100 procent van de gemeenten hier zijn zeer kwetsbaar voor klimaatverandering, zowel nu als in de toekomstscenario’s. Daarna volgde met 54,2 procent het departement Quetzaltenango, San Marcos (44,8 procent), Quiche (42,8 procent) en Huehuetenango (40,7 procent).

El Niño
De studie werd uitgevoerd in twee fasen. In de eerste fase werd de huidige kwetsbaarheid berekend op basis van klimaatdata tussen 1960 en 2011 van het Nationaal Instituut voor seismologie, vulkanologie, Meteorologie en Hydrologie (INSIVUMEH), zoals temperaturen en neerslag. Uit de vergelijkingen van deze data blijkt hoezeer deze regio al regelmatig wordt getroffen door ernstige weersomstandigheden, zoals El Niño en de jaarlijkse wisselvalligheid van het klimaat. Zo blijkt dat 50 procent van het gebied op dit moment een hoge tot zeer hoge kwetsbaarheid heeft voor klimaatverandering.

Regionale toekomstscenario’s
In de tweede fase van het onderzoek is de kwetsbaarheid berekend op basis van prognoses voor het decennium van 2050. Daarvoor gebruikten de onderzoekers PRECIS, een regionaal klimaatmodel, dat op zeer fijne schaal klimaatdata produceert voor de toekomst en zo betrouwbaarder gegevens oplevert dan de meer traditionele globale modellen. Zo kwam ondermeer naar voren dat de westelijke hooglanden te maken krijgen met een een stijging van twee graden Celsius in de gemiddelde temperatuur en kleine daling van de regenval in die periode.

“Deze informatie kan nuttig zijn voor diegenen die de beslissingen nemen in ons land op het gebied van politiek, strategieën en acties die gericht zijn op het verminderen van bedreigingen in de meest kwetsbare gebieden”, zegt Sebastian Charchalac, manager CNCG in de hooglanden van Guatemala. “Zo kunnen ze actie ondernemen om aanpassingen te maken aan de klimaatverandering.”

Milieuorganisaties
Het programma CNCG is van start gegaan in 2013 en wordt uitgevoerd door een consortium van milieuorganisaties, academische instellingen en organisaties uit het bedrijfsleven. Het project wordt geleid door de Rainforest Alliance, samen met de lokale organisatie Fundación Defensores de la Naturaleza, de Universidad del Valle de Guatemala, de Guatemalteekse Exporteursvereniging AGEXPORT, The Nature Conservancy en het Wereld Natuurfonds (WWF).

Onlangs is dankzij dit programma een samenwerking opstaan om een waarschuwingssysteem op te zetten voor boeren in de Guatamalteekse hooglanden, die hen tijdig moet waarschuwen voor bosbranden.

Sinds vorige week heeft het programma een eigen website met nieuws, achtergrond en onderzoeksgegevens.
Kijk op http://www.usaid-cncg.org/.

One thought on “Hooglanden Guatemala voelen klimaatverandering

  1. Pingback: Slimme technologie verbindt koffieboeren met elkaar | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s