Biodiversiteit

Meer vogels op gecertificeerde koffieboerderijen

Koffie is een plant die erg van schaduw houdt. Daarom groeit het goed in harmonie met natuurlijke ecosystemen, zoals onder het bladerdak van inheemse schaduwbomen. Dat gecertificeerde bosrijke koffieboerderijen een belangrijke bufferzone voor biodiversiteit is, blijkt uit onderzoek van biologen.

Ook beschermen de boerderijen hun beken en rivieren die over het land lopen en vormen ze vaak corridors voor wilde dieren.

four-birds-copyTrekvogels in El Salvador
Een voorbeeld daarvan is een gecertificeerde koffiecoöperatie in El Salvador, waar meer dan 100 boomsoorten te vinden zijn. Uit onderzoek blijkt dat trekvogels de voorkeur geven aan deze plantage boven andere plantages in de regio, waarbij de koffie meer in de volle zon groeit. De coöperatie ligt in de Apaneca Biological Corridor. Haar koffieboerderijen vormen belangrijke links tussen de fragmenten bos die ooit een groter woud vormden. Deze boerderijen beschermen zo de migratieroutes voor wilde dieren, waaronder dus de ruim 500 soorten vogels.

Duurzaam toerisme
Bijzondere vogels zijn ook te vinden op duurzame toeristische accomodaties. Op de Rainforest Alliance gecertificeerde lodge Cock Of The Rock, vlakbij bij het Biosfeer Reservaat van Manu in zuid-oost Peru, kun je oog in oog komen met honderden soorten bijzondere vogels, zoals quetzales, kolibries, trogons, wilde kalkoenen en natuurlijk de beroemde cock-of-the-rock. De lodge ligt namelijk in een privéreservaat van ruim 4000 hectare aan nevelwoud, waar veel dieren leven. De lodge is dan ook vernoemd naar een van die vogels, de cock-of-the-rock, de nationale vogel van Peru, die ook wel rupicola wordt genoemd

Door samen te werken met boerderijen, bossen en toerismebedrijven helpt de Rainforest Alliance om wilde dieren te beschermen, bijvoorbeeld door de populaties te monitoren en soorten af te schermen van de vernietiging van hun habitat en stroperij.

cock-of-the-rock

De rupicola, ook wel bekend als de Cock of the Rock.

Dus wat kan jij doen om te helpen? Je kunt ons werk ondersteunen door producten kopen met het groene kikkertje. Kijk op de Shop The Frog. Of wees een bewuste reiziger en kies voor ecovriendelijke hotels, lodges en tour operators als je op reis gaat.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s