Klimaatverandering

Het grotere geheel

Velen van ons die werken aan de bestrijding van klimaatverandering waren vorige week optimistisch toen de wereldleiders zich in Marrakesh, Marokko verzameld hadden voor de klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP22). Totdat Donald Trump, een gezworen klimaatscepticus, werd verkozen tot president van de VS. Onder zijn veelal onheilspellende campagnebeloften bevond zich ook het voornemen om de verbintenis van de Verenigde Staten aan het Akkoord van Parijs, dat enkele dagen voor zijn verkiezing in werking trad, te beëindigen. Blog van Nigel Sizer, president van de Rainforest Alliance.

“Tijdens mijn jeugd in Engeland was ik een fervent fan van het boek van Douglas Adams “The Hitchiker’s Guide to the Galaxy”, waarin een advies werd gegeven aan de hoofdpersoon Arthur Dent. Dat luidde: “Geen paniek! We kunnen dit aan zolang we maar actie blijven ondernemen. Laten we niet in paniek raken, maar laten we naar oplossingen blijven zoeken in de strijd tegen klimaatverandering”.

Genoeg redenen

Nigel Sizer

Nigel Sizer

Gelukkig zijn er genoeg redenen om niet in paniek te raken. Bij veel van de beloften die Donald Trump in zijn campagne maakte ontbreekt het aan feiten of  ze zijn gewoon niet mogelijk om te realiseren. Sommige van zijn extremere maatregelen zijn misschien niet eens mogelijk binnen de grenzen van een constitutionele republiek. Bovendien kunnen, net als zoals ze eerder de inspanningen van Obama voor klimaatverandering konden vertragen, de rechters worden gebruikt als tegenwicht voor initiatieven van Trump.

Ik geloof dat de meeste Amerikanen hun plaats aan de klimaattafel willen behouden: tenminste 60 procent van de Amerikanen erkent immers de gevaren van klimaatverandering. De bewijzen zijn te overtuigend en de meesten van ons zien de noodzaak tot het ondernemen van actie. Minister van buitenlandse zaken John Kerry zei onlangs ook al: “Klimaatverandering is bewezen… en hoe langer we wachten, des te moeilijker het zal zijn om het probleem op te lossen.”

Hoop

NGO’s zoals de Rainforest Alliance zijn sinds tientallen jaren doeltreffend en consequent in hun aanpak van enkele van de meest kritische milieuproblemen in de wereld. En ook al zijn we terecht cynisch over een gekozen president die niet gelooft in de overweldigende wetenschappelijke consensus over klimaatverandering, hebben we de hoop niet verloren. We hebben andere, op milieugebied, roekeloze regeringen overleefd en weten uit ervaring dat we een storm kunnen doorstaan.

En tot slot, hoewel de toezeggingen in het Klimaatverdrag van Parijs vrijwillig zijn, is er een overweldigende internationale diplomatieke en economische druk op landen om deze op te volgen. Zelfs als Trump zijn dreigement waarmaakt, en een manier vindt om zich terug te trekken uit de Parijse Akkoord, kan het jaren duren om dit te bewerkstelligen. Een nieuwe president zou de deelname van de VS in zijn kielzog kunnen herstellen.

Klimaateducatie in Ghana.

Klimaateducatie in Ghana.

Amerikaans klimaatbeleid

Echter kalm blijven betekent niet dat we moeten voorbijgaan aan de realiteit dat er veel schade kan worden aangericht in vier jaar. Trumps benoeming van klimaatscepticus Myron Ebell, die zijn EPA-overgangsteam leidt tijdens het warmste jaar ooit gemeten op aarde, is op zijn zachtst gezegd onthutsend. Het is bijna met zekerheid te stellen dat Ebell beleid en wetgeving zal stimuleren die de inspanningen tegen klimaatverandering en voor duurzame energie teniet zullen doen. Hoewel Trump niet in staat is om het Amerikaanse klimaatbeleid in een nacht te veranderen, zou hij zeker de behaalde resultaten van de VS onder president Obama kunnen ondermijnen.

Kalm blijven zal dan toch gepaard moeten gaan met grotere inspanningen om de klimaatverandering te bestrijden.

Koffieboer Juan Jimenez met zaailingen.

Koffieboer Juan Jimenez met zaailingen.

Het grotere geheel

Het ‘slagveld’ mag dan verschoven zijn, onze missie en het groter geheel blijven hetzelfde. Wij moeten onze strategieën aanscherpen en onze tactieken versterken om zo de groeiende vastberadenheid te kunnen benutten om klimaatverandering en het verlies van tropische bossen tegen te gaan. Daarnaast moeten we ook de overgang naar duurzame energie en landbouw te ondersteunen. De wereld zal het moeilijk hebben zonder de Amerikaanse overheid als partner bij deze inspanningen. Echter het maatschappelijk middenveld zal het werk toch voortzetten.

Het is onze plicht om namens onze planeet actief te zijn tegen politieke maatregelen die natuurlijke hulpbronnen en mensenlevens verder in gevaar brengen. We moeten niet bang zijn om onze stem te laten horen aan, de door ons gekozen, vertegenwoordigers en op straat in de vorm van vreedzame, gepassioneerde protesten.

Duurzaamheid

Nigel Sizer in gesprek met een boer in Indonesië.

Nigel Sizer in gesprek met een boer in Indonesië.

Dit is niet het moment voor wanhoop of zelfgenoegzaamheid. Het is nu tijd voor de duurzaamheidbeweging om zich te verzamelen en te mobiliseren. Van bedrijven die afspraken hebben gemaakt om duurzaam te produceren, de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en ontbossing uit hun keten van beheer te krijgen, tot aan de consument die eist dat er een verandering komt in de manier waarop goederen worden geproduceerd.

We weten nog niet hoe het presidentschap van Trump het klimaatbeleid zal beïnvloeden. Wat we wel weten is dat de strijd tegen klimaatverandering vraagt om een ommekeer in het bedrijfsleven en het gedrag van de consument. Ons mandaat is duidelijk: committeren aan intensievere collectieve acties, groot en klein. Ondanks deze hobbel in de weg, moeten wij onszelf versterken en met hernieuwde kracht werken aan deze belangrijke taak die voor ons ligt.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s