Klimaatverandering

5 Redenen om optimistisch te blijven over ons klimaat

 Elke dag brengt meer nieuwsberichten over de verstoring van onze aarde en de schade die wordt aangericht door de klimaatverandering. Sinds zo ongeveer een jaar geleden het Klimaatverdrag van Parijs werd getekend is de uitstoot van CO2 niet minder geworden. 2016 is het warmste jaar ooit. We voelen de gevolgen van klimaatverandering en die zijn niet van plan weg te gaan. En nu heeft de Verenigde Staten, een toonaangevende ondertekenaar van de historische overeenkomst van Parijs, ook nog eens gekozen voor een nieuwe president die klimaatverandering gewoon ontkend. 

Jeff Hayward van de Rainforest Alliance

Jeff Hayward van de Rainforest Alliance

Ondanks dit grimmige nieuws moeten we de vooruitgang die we hebben geboekt erkennen en verder te gaan met ons optimisme. Bedrijven, overheden, NGO’s, mensen en gemeenschappen wereldwijd nemen belangrijke maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Hoewel het gevaar van weergerelateerde rampen en haperende politieke wil niet kan worden onderschat, zijn er bemoedigende tekenen van samenwerking en een groeiend besef van de urgentie om de klimaatverandering aan te pakken. Mensen beginnen het steeds meer in te zien.

Op de VN-klimaatconferentie (COP22) in Marrakech, Marokko, die de afgelopen weken plaatsvond, stond de uitvoering van het Klimaatverdrag centraal, met andere woorden het nemen van de maatregelen om de ambitieuze doelstellingen van het Verdrag te halen, zoals de toezegging om de stijging van de mondiale temperatuur onder de 2°C te houden. Terwijl het Vedrag een grote overwinning was, waarin een actieplan opgesteld is, moeten we nu zorgen voor een snelle uitvoering daarvan. Dat stond de afgelopen weken centraal in Marrakech. Morgen is al weer de laatste dag van de COP22. Daarom geeft onze directeur Klimaat Jeff Hayward 5 redenen mee om positief te blijven voor het klimaat van de toekomst.

5 Redenen om optimistisch te blijven over ons klimaat

  1. Het Klimaatverdrag is sneller ondertekend door de internationale gemeenschap dan welk multilaterale overeenkomst ooit. De wil is er wel.
  2. Terwijl overheden en diplomaten zwoegen op beleid, zijn bedrijven en andere partijen aan de slag gegaan met klimaatverandering en duurzaamheid als core business.
  3. Duurzame energie wint terrein, met een duidelijk potentieel om te concurreren met het gebruik van fossiele brandstoffen. Vorig jaar zijn bijvoorbeeld 500.000 zonnepanelen dagelijks wereldwijd geïnstalleerd.
  4. Er zijn wereldwijd 500 miljoen kleinschalige boeren die samen voedsel produceren voor ongeveer 2 miljard mensen, de meerderheid van de voedselproductie in Azië en Afrika bezuiden de Sahara. De beweging hen te ondersteunen en in deze boeren te investeren om hun levensonderhoud te verbeteren en zo te zorgen voor meer voedselzekerheid groeit.
  5. Terwijl uitbreiding van landbouw de grootste aanjager is van ontbossing, blijken bossen een van de beste verdedigingsmiddelen te zijn tegen de klimaatverandering. In de tropische bossen van Azië, het Congobekken tot de Amazone, krijgen inheemse volkeren en lokale gemeenschappen steeds meer rechten op het bosgebied die ze thuis noemen en waarin ze een duurzame economie opzetten.

Lees het hele artikel op Sustainable Brands: http://www.sustainablebrands.com/news_and_views/behavior_change/jeff_hayward/coptimism_5_reasons_be_optimistic_about_our_future_clima

Ochtendmist komt op boven Tikal in Guatemala. Hier in het Maya Biosfeer Reservaat werkt de Rainforest Alliance samen met lokale bevolking aan het aanpassen aan klimaatverandering. Foto: Serge Izquierdo.

Ochtendmist komt op boven Tikal in Guatemala. Hier in het Maya Biosfeer Reservaat werkt de Rainforest Alliance samen met lokale bevolking aan het aanpassen aan klimaatverandering. Foto: Serge Izquierdo.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s