Rainforest Alliance

Wat staat onze groene kikker voor?

logo RAKikkers worden door biologen als een belangrijke indicator gezien voor een gezond milieu. Ze zijn op elk continent te vinden, behalve dan natuurlijk op Antarctica. Onze groene kikker als keurmerk is ook een indicator, namelijk dat een boerderij, een bosbouwbedrijf of toeristische onderneming voldoet aan de standaard voor sociale, economische en ecologische duurzaamheid. Duizenden producten met dit keurmerk zijn wereldwijd te vinden in supermarkten, in advertenties en websites.

Landbouw

Om gecertificeerd te worden moeten boerderijen voldoen aan de criteria van de standaard van de SAN (Sustainable Agriculture Network), een coalitie van belangrijke natuurbeschermingsorganisaties die samenwerken om duurzame landbouw te promoten. De SAN standaard bevat drie pijlers van duurzaamheid: sociaal, economisch en milieu. Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen worden regelmatig via audits gecontroleerd om te zien of de boeren nog steeds werken volgens de uitgebreide richtlijnen van de SAN standaard. Daarvoor moeten ze hun werk continu verbeteren op hun pad naar duurzaamheid. De SAN Standaard bestaat uit deze belangrijke principes van duurzame landbouw:

 • Bescherming van biodiversiteit
 • Verbetering van levensonderhoud en welzijn
 • Bescherming van natuurlijke bronnen
 • Effectieve planning en management van boerderijen

Voor meer informatie over de standaard van de SAN en hoe de certificering van de Rainforest Alliance, die daarop is gebaseerd, ten goede komt aan lokale gemeenschappen, bossen en wilde dieren, lees dit artikel.

Een medewerker van Rainforest Alliance verleent technische assistentie bij duurzame bosbouw. Foto: David Dudenhoefer.

Een medewerker van Rainforest Alliance verleent technische assistentie bij duurzame bosbouw. Foto: David Dudenhoefer.

Bosbouw

De Rainforest Alliance is een van de oprichters van het FSC (Forest Stewardship Council) standaard, ’s werelds grootste duurzame bosbouw standaard. Producten die het FSC én het Rainforest Alliance logo dragen zijn afkomstig uit bossen die:

 • Bedreigde diersoorten en waardevolle kwetsbare stukken bos beschermen
 • Stukken land als bosreservaten apart zetten
 • Arbeiders voorzien van redelijke lonen en hen de mogelijkheid geven zich te organiseren in vakbonden
 • De FSC richtlijnen volgen die bepalen hoe, wanneer en waar hout en niet-hout producten uit het bos worden gekapt en geoogst.
 • De rechten van lokale gemeenschappen en inheemse volken respecteren

Lees meer over ons werk op het gebied van bescherming van bossen.

Toerisme

Eigenaren van toeristische ondernemingen, zoals lodges, hotels en tour operators, die laten zien dat ze hun milieu voetafdruk zo klein mogelijk maken en arbeiders, lokale culturen en omliggende gemeenschappen ondersteunen, kunnen ook in aanmerking komen voor het Rainforest Alliance keurmerk. De audits bevestigen dat deze bedrijven voldoen aan onze toerismecriteria, die worden erkend door de Global Sustainable Tourism Council. Die criteria zijn:

 • Bescherming van naburige ecosystemen
 • Slim gebruik van natuurlijke bronnen
 • Tegengaan van klimaatverandering
 • Stimuleren van sociale en culturele ontwikkeling van omliggende gemeenschappen

Zie onze lijst van Rainforest Alliance gecertificeerde hotels en tour operators en plan je duurzame vakantie!

Foto: Yacutinga Lodge.

Foto: Yacutinga Lodge, een Rainforest Alliance gecertificeerde lodge in Argentinië.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s