bossen/Inheemse volken

Een boodschap van inheemse solidariteit

We kregen onlangs op het hoofdkantoor van de Rainforest Alliance bezoek van de inheemse leider Roberto Espinoza. Hij is leider van AIDESEP, Peru’s landelijke federatie van inheemse gemeenschappen, een een van onze partnerorganisaties. Hij was op bezoek om te praten over het bouwen van duurzame inheemse economieën in het Peruaanse Amazonegebied.

Het versterken van inheemse landrechten wereldwijd is een krachtig en bewezen verdedigingsmiddel tegen ontbossing en klimaatverandering.

Hier is zijn boodschap aan alle inheemse volken wereldwijd.

 

Inheemse landrechten

Miljoenen gemeenschappen wereldwijd zijn afhankelijk van bossen in hun levensonderhoud en basisbehoeften. Ze hebben echter geen wettelijke rechten om deze goed te beheren. Het WRI-rapport Securing Rights, Combating Climate Change van twee jaar geleden kwam dan ook met overtuigend bewijs dat landrechten voor inheemse volken leiden tot gezondere bossen en lagere CO2-uitstoot door ontbossing en bosdegradatie. Terwijl overheden momenteel de bossen als hun eigendom zien, zijn het juist de inheemse gemeenschappen die er wonen, die de beste prikkel hebben om ze te beschermen. Zij zijn er direct van afhankelijk. En inderdaad, het rapport laat zien dat de cijfers van ontbossing veel lager zijn in gebieden waar gemeenschappen landrechten hebben, dan in gebieden waar ze die niet hebben.

Rainforest Alliance

De bevindingen in het rapport komen helemaal overeen met het werk dat de Rainforest Alliance doet met gemeenschappen in en rond bossen wereldwijd. Samen met hen werken we aan duurzame houtkap en de duurzame oogst van andere woudproducten, zoals paranoten. Het is een aanpak die er zowel voor zorgt dat ecosystemen intact blijven als dat lokale economieën versterkt worden.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s