Landbouw/Met wie we werken

De groene surfrevolutie: milieuvriendelijke wetsuits

Surfen is een sport waar je helemaal één wordt met de natuur, de golven en de zee. Maar surfers kunnen niet zonder hun wetsuits, zeker niet in onze koude Noordzee. En die surfpakken zijn niet bepaald vriendelijk voor diezelfde natuur. Ze zijn gemaakt van neopreen. Sinds dit najaar is er echter een milieuvriendelijk alternatief om de golven mee te rijden: een wetsuit gemaakt van duurzaam geproduceerd natuurlijk rubber.

Dat neopreen niet bepaald goed is voor ons milieu wordt meteen duidelijk als je kijkt naar de productie ervan. Om neopreen wetsuits te maken heb je olie en gevaarlijke chemicaliën nodig. Neopreen is dan ook een niet-hernieuwbaar materiaal en kent ook nog eens een energie-intensief productieproces kent. Maar een beter alternatief was er de afgelopen decennia niet.

Duurzaam rubber

Tot dit najaar. Afgelopen maand heeft het merk Patagonia een nieuw type wetsuit op de markt gebracht dat gemaakt is met natuurlijk rubber uit het regenwoud in Guatemala. De productie ervan is Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd door de Rainforest Alliance. Met de productie van deze milieuvriendelijke surfpakken verlaagt Patagonia ineens de CO2-uitstoot van haar productie van wetsuits met 80 procent, in vergelijking met de gangbare pakken. Dat betekent dus minder schade aan onze planeet, en dus ook aan de golven die je wilt pakken als surfer.

Tropische grondstof

De productie van duurzaam natuurlijk rubber voor wetsuits is een mooi verhaal dat we graag delen hier op de Frog Blog. Rubber is immers een belangrijke tropische grondstof en wordt in totaal in 12 miljoen hectare bos rubber geproduceerd: een gebied bijna zo groot als Engeland. Rubberbomen zijn meestal te vinden in vochtig regenwoud, wetlands en andere natuurgebieden die onder druk staan. In het wild, kan een rubberboom een hoogte bereiken tot ruim 40 meter. De bomen kunnen wel 100 jaar oud worden. De rubberboom is vooral beroemd vanwege het melkachtige witte sap dat vrijkomt als je een stuk schors verwijdert. Dit sap staat beter bekend als latex. Na haar zesde levensjaar is de rubberboom geschikt om te gebruiken voor de productie van latex.

Maya’s en Azteken

De werking van het latexsap werd in het oude Meso-Amerika voor het eerst ontdekt door de Olmeken. De Maya’s en Azteken namen deze latex-tradities over en maakten er bijvoorbeeld rubberen ballen mee, waterdichte kleding en schoenen. Vandaag de dag wordt latex nog steeds gebruikt om natuurlijk rubber te produceren en kan een belangrijke bron van inkomsten vormen voor inheemse volken. Inmiddels komt 93 procent van ’s werelds natuurlijke rubber uit Zuidoost-Azië, waar zes miljoen mensen direct werkzaam zijn in de productie en verwerking ervan. De meerderheid (85 procent) van deze producenten bestaat uit kleine boeren.

1920x1080_davis_t_1956-20502

Rubberproductie in Guatemala voor Patagonia. Foto: Patagonia/T.Davis.

Rubberindustrie

Ketens waarin kleine boeren hun producten verkopen aan tussenhandelaren zijn lastig om in kaart te brengen en te onderzoeken. De rubberindustrie heeft daarom weinig te maken gehad met controles op goede sociale en ecologische landbouwpraktijken. NGO’s en media  hebben altijd vooral hun loep gericht gehad op voedsel- en textielproductie, en de rubberindustrie kon zijn gang gaan. Een andere reden daarvoor is dat veel van de vraag naar rubber beantwoord wordt door de productie van synthetisch rubber. Ook daarom zijn de activiteiten van de rubberindustrie vaak verborgen gebleven en worden ze niet als risicovol gezien. Met als resultaat: duurzaamheid heeft nog weinig voeten aan de grond gekregen in deze industrie.

Maar, net als andere ketens van tropische producten, zoals fruit, koffie en cacao, erkent nu ook de rubberindustrie steeds meer dat er problemen zijn om aan te pakken. De belangrijkste daarvan is ontbossing. Het gebied dat wereldwijd gebruikt voor rubberproductie is de afgelopen vijftig jaar drie keer zo groot geworden. En veel van deze uitbreiding is ten koste gegaan van bossen.

Maar dat verandert dus nu langzaam. De Rainforest Alliance en FSC zetten zich in om de rubberindustrie te helpen verduurzamen en de productie te late samengaan met behoud van regenwoud en andere natuurgebieden. Patagonia’s eerste wetsuits gemaakt met duurzaam geproduceerd rubber zijn een mooi eerste bewijs dat die combinatie succesvol kan zij!

Na zes decennia afhankelijkheid van neopreen start de groene surfrevolutie.

Surf’s up dude!

surf-foto-unsplash-christoper-sardegna

Surfers kunnen niet zonder wetsuits. Foto: Unsplash/Christopher Sardegna.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s