Biodiversiteit/Dieren

Wereld Dieren Dag: Een eerbetoon aan wilde en bedreigde dieren

Vandaag op Wereld Dieren Dag zetten we alle dieren in het zonnetje. Vandaag willen wij ook aandacht vragen voor de mensen die zich wereldwijd inzetten voor de bescherming van dieren. De boeren en bosbouwbedrijven met wie wij samenwerken hebben bescherming van biodiversiteit en ecosystemen centraal staan. In hun werk helpen zij zeldzame en bedreigde diersoorten.

Van koffie of cacao verbouwen, bosbouw tot het runnen van een ecohotel. Door te voldoen aan de criteria van Rainforest Alliance certificering helpen bedrijven in hun dagelijkse werk ook dieren beschermen.

Chimpansee mother and baby

Chimp with baby. ©Alan Feldstein.

Habitat
Wat doen ze dan precies? Ze voorkomen dat hun habitat wordt vernietigd, gaan stroperij tegen net als andere ernstige bedreigingen. Ook houden ze de wildstand op hun terrein in de gaten en nemen ze stappen om natuurlijke stukken land veilig te houden en te herstellen voor lokale diersoorten.

Het is werk dat zeer urgent is in tijden waarin illegale houtkap, uitbreidende landbouw floreren, en samen met slecht beheerd toerisme regelrecht rampzalig zijn voor veel diersoorten. Kijk maar hoe het gaat met grote mensapen, olifanten en zangvogels.

En dat werk heeft effect. Een overzicht van het werk dat onze partners doen:

Wildpopulaties
Bosbouwbedrijven die voldoen aan de criteria van de Forest Stewardship Council (FSC) certificering hebben de bescherming van lokale wildpopulaties hoog staan. Ze gebruiken milieuvriendelijke technieken van bosbeheer en houden strikte controle op de jacht in hun gebied. Daarnaast beschermen ze stukken bos waarin vogels nesten en bepaalde vruchtdragende bomen, waar dieren van afhankelijk zijn.

FSC
Dat FSC-certificering werkt blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds uit 2009. Daaruit blijkt dat de populaties mensapen in FSC-gecertificeerde bossen, en die bossen die bezig om die certificering te verkrijgen, hoger zijn dan in andere bosbouwgetbieden.

In Kameroen bleek de hoeveelheid zoogdieren in FSC-gecertificeerd bosgebied groter dan in bosgebied zonder certificering.

Een ander onderzoek, onder 7 houtkapbedrijven in Gabon, bevestigde dat bedrijven met FSC-certificiering meer bescherming bieden voor wilde dieren. Zo voeren de FSC-bedrijven 86 procent uit van de best practices om wilde dieren te beschermen, in tegenstelling tot 29 procent bij niet-gecertificeerde bedrijven.

Zoogdieren
In FSC-bosconcessies in het Deramakot Forest Reserve in Maleisië, zijn de populaties zoogdieren even groot als in natuurreservaten. Sterker nog, het aantal grote zoogdieren was zelfs hoger op de gecertificeerde concessies dan in de omringende beschermde gebieden.

Wildcorridors
Een rapport van het onafhankelijke Colombiaanse onderzoeksinstituut Cenicafe bewees dat koffieplantages met certificering wildcorridors vormen, wanneer ze naast en tussen bosgebieden liggen. Een variëteit aan dieren is dan ook op de plantages te vinden, waaronder bedreigde nachtaapjes, die leven in de schaduwbomen boven de koffiestruiken.

Sumatraanse tijgerkoppel. Foto: iStock.

Sumatraanse tijgerkoppel. Foto: iStock.

Sumatraanse tijger
Om ontbossing tegen te gaan en de Sumatraanse tijger te redden, moedigt de Rainforest Alliance samen met het Wereld Natuur Fonds koffieboeren in Indonesië aan om zich te vestigen buiten de grenzen van het nationaal park Bukit Barisan Selatan, zodat deze een veilige thuisplaats voor de ernstig bedreigde tijger kan zijn.

Dood hout
FSC-gecertificeerde bossen in de Amerikaanse staat Vermont bleken een hoog volume aan zowel staand als neergehaald dood hout te bevatten. Omdat 20 procent van de wilde dieren die afhankelijk zijn van dit dode hout zeldzaam en kwetsbaar is, vormen deze FSC-bossen een belangrijke habitat voor deze diersoorten.

Respect voor de dieren
In de Braziliaanse deelstaat Acre heeft het overnemen van de FSC-standaarden door lokale bosbedrijven geleid tot de creatie van corridors voor wilde dieren en de bescherming van ecologische gevoelige gebieden. Ook heeft de certificering geholpen een bewustzijn op te bouwen onder lokale gemeenschappen om wilde dieren te respecteren en te beschermen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s