Koffie/Met wie we werken

De reis naar duurzaamheid van Guima Café

Nog geen halve dag rijden van het drukke Rio de Janeiro bevind je je tussen de glooiende heuvels en bossen van de Cerrado Mineiro. Deze streek is beroemd voor de hoge kwaliteit graan die hier wordt verbouwd en voor de koffie die van die zelfde kwaliteit is. Het is de enige regio in Brazilie, waar de koffie een Beschermde Geografische Aanduiding heeft. Hier is ook het hoofdkwartier te vinden van Guima Café. De specialty koffie van dit bedrijf wordt geproduceerd op drie Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen: Fazenda São Lourenço, Brasis en Santa Rita. Ieder met eigen unieke eigenschappen op het gebied van terrein en het landschap, die een unieke stempel drukken op de smaak van de koffie.

a

Duurzaamheid en kwaliteit gaan hand in hand bij de productie van de kwaliteitskoffie van Guima Café. De Beschermde Geografische Aanduiding  geeft aan dat producten die worden geteeld in deze regio van hun oorsprong unieke en specifieke kwaliteiten hebben, zoals bepaalde smaken, die specifiek zijn voor dit klimaat en de bodem van de regio. Het terrein en duidelijke gescheiden seizoenen, zoals een droge winter en een natte zomer, kunnen ten goede komen aan de smaak van een koffieboon.

Duurzaamheid

Het bedrijf werd opgericht in 1977. Vanaf het begin is de focus gericht geweest op kwaliteit en smaak.  Een kleine tien jaar geleden groeide het besef echter dat ze hoge productievolumes én hoge kwaliteit tegelijk goed te combineren zijn. Guima veranderde de aanpak en zo begon het bedrijf aan haar reis naar duurzaamheid. Een van de doelen daarin was het verkrijgen van Rainforest Alliance certificering voor twee koffieboerderijen: Brasis en Santa Rita. In 2009 kreeg Guima voor het eerst een audit voor deze certificering. Later volgde derde boerderij.

Mariana Brayn Caetano Polcaro, operationeel directeur van Guima is trots op het ontvangen van de certificering op de drie boerderijen. “Dit motiveert ons om ons nog meer te wijden aan de verbetering van onze boerderijen. Hoe meer goede landbouwmethoden we toepassen, hoe meer we beseffen dat we kunnen blijven verbeteren. Dit is de belangrijkste les die we geleerd van het certificeringsproces.”

b

Mariana Brayn Caetano Polcaro, operationeel directeur van Guima

Continu werken aan verbetering

Duurzaamheid is dan ook de kern van de bedrijfsactiviteiten van Guima geworden. Certificering heeft zich vertaald in extra inspanningen om het milieu te helpen met goede landbouwpraktijken, en om de milieueffecten van de productie en verwerking van koffie te verminderen. Mariana: “Op deze reis naar duurzaamheid, hebben we vele succesvolle ervaringen opgedaan. Desondanks hebben we de afgelopen twee jaar te maken gehad met ernstige droogte, waardoor we een flink beroep hebben moeten doen op onze waterreservoirs. We werken heel hard om continu de bescherming van de aangrenzende gebieden en rivieren te verbeteren. Dat heeft geresulteerd in een rijkere flora en fauna rond de boerderijen.”  In 2013 was Fazenda São Lourenço de derde boerderij in Brazilië die de Klimaatmodule van het SAN (Sustainable Agriculture Network) behaalde. Deze extra module bevordert aanpassing aan en tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering door klimaatslimme praktijken.

Door de Rainforest Alliance certificering leerden de koffieboeren van Guima beter hun boerderijen beheren, door beter de processen vast te leggen bijvoorbeeld. “We werden meer bewust van de details met betrekking tot kwaliteit van de koffie. Als we alles opnemen, kunnen we zien op welke gebieden veranderingen noodzakelijk zijn”, legt Mariana uit. “En door de betere kwaliteit koffie groeide ook onze omzet. De prijzen van de speciale koffiesoorten zijn immers hoger dan die van lagere kwaliteit koffie.”

Lokale gemeenschappen

Ook de sociale en financiële duurzaamheid zijn uiterst belangrijk voor Guima. Het bedrijf stimuleert de lokale gemeenschappen aan te blijven op hun land in plaats van te migreren naar de steden. Mariana: “Het is een grote maar belangrijke uitdaging die we voor elkaar proberen te krijgen door te investeren in opleiding en kennis, zodat er lokaal meer mogelijkheden zijn. Zo streeft Guima naar een betere kwaliteit van leven voor hun werknemers en gemeenschappen. Onze medewerkers zijn ons meest waardevolle bezit. Al beschikken we over de meest prachtige infrastructuur en alle beschikbare technologie, ons succes is afhankelijk van de toegewijde en zorgzame handen van degenen die in contact staan met de koffiebonen en de aarde. Wij werken aan hun welzijn en proberen een sfeer van rust en respect te creëren voor iedereen in al onze bedrijven. Voor iedereen in Guima is het belangrijk dat de kinderen van de werknemers trots zijn op hun ouders en bewust zijn dat de koffie die ze produceren de hele wereld overgaat. Een van de beste dingen van koffie is dat het mensen samenbrengt:  van arbeiders tot barista’s, exporteurs tot consumenten. Koffie doorkruist de wereld en zorgt voor speciale momenten en gedeelde ervaringen.”

Met oog op de toekomst willen Mariana en het hele Guima team meer inzetten op innovatieve technologie en onderzoek om hun landbouwpraktijken continu te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van natuurlijke meststoffen en vermindering van het gebruik van water in de koffieproductie. Guima verwacht ook dat de voordelen van certificering het aantrekkelijker maakt om te werken in het bedrijf, wat het tot een goede levensstijl maakt voor toekomstige generaties.

8635816974_090b2e3a17_k

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s