Landbouw

5 redenen om een weekje geen vlees te eten

Waarom zou je niet eens gewoon een weekje, of langer, geen vlees eten? Het bespaart je niet alleen geld, maar je draagt ook bij aan een heleboel andere goede zaken. Van water besparen, helpen klimaatverandering te verminderen tot een gezonder leven.  5 redenen om het eens te proberen.

Spiezen op de grill. Foto: Jamie Hamel-Smith/StockSnap

Spiezen op de grill. Foto: Jamie Hamel-Smith/StockSnap

1. Je bespaart veel water 
Wat dacht je van het water dat je bespaart door zeven dagen lang geen stukje vlees op je bord te hebben? Wist je dat er voor de productie van een portie kip ongeveer 341 liter water nodig is? Voor rundvlees is dat nog veel meer. Daarvoor is 1279 liter water nodig voor 85 gram vlees. Van de meest gegeten vleessoorten is er voor varken nog het minst water nodig: 409 liter voor een portie varkensvlees.

2. Je helpt het klimaat
Wereldwijd produceert vee tussen de 14,5 en 18,5 procent van alle broeikasgassen, met name methaangas en dikstikstofmonoxide, die schadelijker zijn voor het klimaat dan bijvoorbeeld CO2.

3. Je bespaart in je portemonnee
De gemiddelde Nederlander geeft per persoon rond de 6 euro per dag uit aan eten, volgens het Nibud. Een gezin met twee jonge kinderen per maand ongeveer 430 euro. Vlees is natuurlijk relatief duur. Het weglaten uit het menu zal aanzienlijk schelen.

4. Je voorkomt wreedheid jegens dieren
Veel dieren die worden gehouden voor hun vlees hebben geen heel fijn leven. Ze leven in ‘boerderijfabrieken’, in krappe, overbevolkte omstandigheden, zonder ruimte om goed te bewegen en zonder toegang tot frisse lucht. De verminking van deze dieren is helaas nog steeds gemeengoed. Van het knippen van hun snavels, het trekken van hun tanden tot het couperen van hun staarten.

5. Je verhoogt je eigen geluk en gezondheid
Een onderzoek aan de Oxford universiteit in Engeland liet zien dat het beperken van het vlees eten tot niet meer dan drie keer per week al zo’n 31.000 doden door een hartziekte, 9.000 doden door kanker en 5.000 doden door een beroerte kan voorkomen. Een besparing dus ook voor de gezondheidszorg.

Als je toch vaker vlees wilt eten let er dan op dat je vlees eet dat op milieu- en diervriendelijke wijze is geproduceerd. De Rainforest Alliance certificeert veeboerderijen die voldoen aan de strenge standaarden die zijn opgesteld voor een betere behandeling van het vee, het behoud van natuurlijke bronnen en de bescherming van de rechten en het welzijn van arbeiders en lokale gemeenschappen. De eerste hamburgers van die boerderijen zijn sinds vorig jaar in ons land te krijgen.

 

Koeien in Costa Rica op CATIE-boerderij

Koeien in Costa Rica op de Rainforest Alliance gecertificeerde CATIE-boerderij.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s