Met wie we werken/video

De duurzame bananen van innocent

Een hit op internet op dit moment is de bananenvideo van innocent. Ook wij delen hem graag hier op The Frog Blog. Ook willen kennismaken met de mensen van het Europese sap- en smoothiebedrijf om meer te leren over wat zij onder duurzaamheid verstaan. Al tien jaar koopt zij haar bananen en een deel van de ananassen in bij Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen.

 

Wie is innocent?
“We zijn in 1999 in Londen een bedrijfje begonnen nadat we op een muziekfestival onze smoothies hadden verkocht. Boven onze stand hadden we een groot bord gehangen met daarop de vraag: ‘Moeten wij onze baan opzeggen om deze smoothies te gaan verkopen?’ In twee grote vuilnisbakken (JA en NEE) konden de bezoekers stemmen nadat ze geproefd hadden. Aan het einde van het weekend was de JA vuilnisbak zo vol dat we ontslag hebben genomen en innocent drinks zijn begonnen. Sinds die dag maken we gezonde smoothies, en nu ook sap en kokoswater, die er hopelijk voor helpen zorgen dat mensen goed en lang leven.

Sinds wanneer zijn jullie ook in Nederland?
“In 2004 werd de eerste innocent smoothie verkocht in Nederland; bij de Bijenkorf. Nu vind je onze smoothies en sappen op veel meer plekken. Zo kan je ons bijvoorbeeld vinden bij Albert Heijn, Plus en Jumbo supermarkten, maar ook bij de Kiosk, benzinestations, in vele bedrijfskantines en gezellige lunchtentjes.”

Wat betekent duurzaamheid voor innocent?
“Het klinkt misschien een beetje als een Miss World verkiezing, maar hier bij innocent willen we de wereld graag een beetje beter achterlaten dan we haar gevonden hebben. We voelen ons verantwoordelijk voor wat we doen, en welke invloed dat heeft op mensen, het milieu en de samenleving. Verantwoordelijk betekent dat we met zijn allen, elke dag proberen om dingen een beetje beter achter te laten dan we ze gevonden hebben. We willen graag een neutrale, of zelfs positieve bijdrage aan de samenleving leveren, en niet een negatieve. Duurzaamheid is een onderdeel van onze identiteit.”

Kunnen jullie dat toelichten?
“Zonder fruit geen smoothies en daarom nemen we fruit behoorlijk serieus. Ons fruit komt van over de hele wereld, van duizenden verschillende plantages en boerderijen, in allerlei verschillende soorten, groottes en maten. We willen niet alleen dat ons fruit goed smaakt, we willen het graag kopen van leveranciers die netjes met de natuur, milieu en omgeving omgaan. Het is onmogelijk om te garanderen dat al onze leveranciers perfect zijn. Wij zijn het zelf niet, en dus we kunnen het van hen ook niet verwachten. We vragen wel van ze om aan een eerlijke minimumstandaard te voldoen, en om elk jaar aan de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering te werken.

Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk koopt van telers die daaraan voldoen?
“Al die verschillende soorten fruit, op al die verschillende plekken in de wereld, leveren een boel verschillende uitdagingen op. Om ervoor te zorgen dat we toch alleen fruit kopen van telers die netjes met hun mensen, de natuur en de omgeving omgaan, gebruiken we verschillende methodes. We luisteren zo goed mogelijk, en leren zoveel mogelijk over hun ingrediënten. Hoe worden ze geteeld, wat zijn de uitdagingen en hoe kunnen we ze helpen. We hebben onze eigen minimum standaard als het gaat om management, arbeidsomstandigheden, milieuregels en politieke en economische zaken. We kopen graag van telers die gecertificeerd zijn door onafhankelijke organisaties, zoals Rainforest Alliance, en betalen daar graag een beetje extra voor. We kiezen ervoor om te werken met mensen die zich inzetten om echte veranderingen te bewerkstelligen en helpen ze daar graag mee. We werken graag in partnerships samen met onze leveranciers, vooral als het om ingewikkelde projecten gaat. Het wordt nog een stevige klus voordat we al onze doelstellingen halen. Dat zal een lange, interessante reis worden, maar elke stap in de goede richting is er eentje.”

Lees meer over innocent en het werk van de Rainforest Alliance in duurzame teelt van bananen.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s