Landbouw/Water

Een duizend woorden waard: schoon water

Een foto is wel duizend woorden waard. Wat maakt deze foto zo belangrijk voor de Rainforest Alliance? En wat probeert het je te vertellen als kijker? Onze foto blogserie ‘Een duizend woorden waard’ kijkt naar wat onze foto’s nu eigenlijk proberen te communiceren. En aangezien het deze week Wereld Water Week is, bekijken we in deze eerste editie van de serie de groene bufferzones langs oevers van rivieren en beken: een belangrijk criterium voor Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen.

bufferzon-rainforest-alliance

Als je snel kijkt en naar beneden scrollt over de foto hierboven, zie je niet meteen dat het gaat om een boerderij. Wat je wel meteen opmerkt is de overvloed aan groen: bomen en struiken. Hoe mooi om te zien, deze groene strook heeft vooral een belangrijk doel: ze beschermt de waterwegen waar langs ze groeit.

Minimaal vijf meter breed

De groene zone langs oevers helpt namelijk om erosie tegen te gaan en beschermt de gezondheid van het water, bijvoorbeeld door te voorkomen dat pesticiden doorsijpelen in de beken en rivieren, die over de boerderijen stromen. Om dit te bereiken moeten de groene bufferzones, volgens de Rainforest Alliance criteria, minimaal vijf meter breed zijn aan beide oeverkanten. Om de inheemse bomen en planten te beschermen moeten boeren verder invasieve soorten verwijderen.

Habitat

Naast het beschermen van de gezondheid van het water zorgen deze groene bufferzones ook voor een habitat voor wilde dieren in landbouwlandschappen. Ze zijn een belangrijk thuis voor vogels en bestuivers als bijen en vlinders. Deze bestuivers helpen om de inkomsten van boeren weer te verbeteren, en kunnen ook helpen om gewassen te beschermen tegen ander ongedierte, die de oogst schade kunnen aanbrengen.

Toen we deze foto kozen in de eerste editie van ‘Een duizend woorden waard’ konden we niet meteen zeggen op wat voor landbouwgrond die genomen was. In ieder geval is de foto genomen in Zuid-Amerika, maar was dat op een bananenplantage of op een koffieboerderij?

Getuigschrift

Het feit dat we dat niet kunnen zeggen is eigenlijk meteen een getuigschrift van hoe goed de betrokken boer bezig is. Het betekent dat hij of zij een duidelijke scheiding heeft laten ontstaan tussen landbouwgrond en de lokale rivier. Daarmee beschermt de boer iedereen die stroomafwaarts ook van deze rivier afhankelijk is, zowel dieren, individuen als hele gemeenschappen.

Lees meer over hoe Rainforest Alliance certificering helpt voor schonere waterwegen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s