Landbouw

16 Dingen Die Je Nog Niet Wist Over Kaneel

Van peper tot basilicum. Van kruidnagels tot jasmijn en munt. Er zijn steeds meer kruiden en specerijen met het Rainforest Alliance keurmerk voor duurzame landbouw. Een van de eerste kruiden die Rainforest Alliance certificering ontving is kaneel. Wat weten we eigenlijk over dit zoete kruid, behalve dat het een heerlijke smaak geeft aan appeltaart en thee? 16 feitjes die je nog niet wist over kaneel.

 1. Kaneel is de algemene naam voor bijna 12 soorten bomen die altijd groen zijn, van de soort cinnamomum. Slechts een paar van deze bomen worden commercieel verbouwd om er kruiden van te maken.
 2. In Indonesië staat de cinnamomum burmannii boom beter bekend als kayu manis, wat zoet hout betekent.
 3. De eerste kaneelplantages ooit die Rainforest Alliance certificering ontvingen zijn te vinden in Kerinci (Indonesië) en worden beheerd door een groep van 268 kaneelboeren.
 4. De bast van de kaneelboom wordt gestript, gedroogd en vermalen om het fijne poeder te maken, dat de meesten van ons kennen als kaneel.
 5. Kaneel wordt maar één keer in de tien tot vijftien jaar geoogst. De meeste producenten zien dus maar twee tot drie oogsten in hun leven.
 6. De eerste oogst kan op zijn vroegst acht jaar na het planten van de bomen plaatsvinden. Ze leveren dan ongeveer 5 kilo aan droge kaneel op per boom.
 7. Wanneer kaneelbomen jong zijn, krult hun dunne bast van nature tot een strak rolletje. Die worden verkocht als ‘kaneelstokjes’ in kruidenierszaken.
 8. De productie neemt in de loop der jaren toe omdat de bast dikker wordt. Daarbij verbetert ook de concentratie aan aromatische etherische olie in die bast, wat de kaneel een rijkere, meer intense smaak geeft.
 9. Kaneelbossen groeien natuurlijk, zonder hulp van landbouwchemicalien. De kaneelbomen kunne makkelijk tussen andere bomen worden geplaatst.
 10. De lokale bevolking in Indonesië noemt kaneel ‘het gras van Kerinci’, omdat het meteen teruggroeit nadat het is gekapt.
 11. De meeste Indonesische kaneelboeren verbouwen hun kaneelbomen op kleine afgelegen stukjes land, ook bekend als bidangs. Naast de kaneelbomen groeien andere inheems soorten zoals surian, jati and malaku.
 12. De producenten in Indonesië zien kaneel als een ‘spaarrekening’. Alleen wanneer ze extra inkomsten nodig hebben huren ze een team in om hun kaneelbossen te oogsten. Bijvoorbeeld om een bruiloft te bekostigen.
 13. Omdat de meeste Indonesische kaneelvelden ver van de dorpen liggen gebruiken de boeren waterbuffels om de geoogste bast naar verzamelpunten in de dorpen te vervoeren.
 14. Een gemiddelde oogst bestaat uit ongeveer 450 kilo aan kaneel. De opbrengst kan echter enorm verschillen. Het hangt af van de leeftijd van de kaneelbomen.
 15. De kaneelboeren in Indonesië zeggen liever te werken met Rainforest Alliance gecertificeerde kaneel omdat ze er 9 procent meer mee verdienen per geoogste kilo. De boeren die voldoen aan de strenge eisen voor deze certificering zijn goede buren voor de omringende Indonesische natuur en diersoorten, zoals de bedreigde Sumatraanse tijger.
 16. Kaneel heeft, net als veel kruiden en specerijen, ook geneeskrachtige eigenschappen. Het verhoogt de levensvitaliteit, zo wordt beweerd. Van oudsher wordt het zoete kruid in China gebruikt voor allerlei ziektes. Van verkoudheid, menstruatiepijn, maagklachten, misselijkheid tot diarree. Ook schijnt het te helpen tegen koude voeten. Van kaneel krijg je het namelijk warm.

2 thoughts on “16 Dingen Die Je Nog Niet Wist Over Kaneel

 1. Pingback: De 8 best gelezen blogs van 2014 | The Frog Blog Nederland

 2. Pingback: 8 Best gelezen blogs van 2016 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s