Landbouw

Gezonde bossen=gezonde mensen

Elk van de ruim tienduizend Olympische sporters die deze zomer naar Rio de Janeiro zijn gekomen kunnen je vertellen hoe belangrijk goede voeding is. Voor het leveren van topprestaties is het zelfs onmisbaar, samen met vastberadenheid, discipline en training. Een gezonde voeding bevat hele en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Sommigen daarvan zijn inheems in het Amazone regenwoud. In Brazilië werkt de Rainforest Alliance samen met boeren en bosgemeenschappen om hen te helpen certificering te krijgen voor hun werk: de productie van gezonde voedingsmiddelen, zoals bananen en paranoten.

De paranotenboom kijkt uit over het bladerdak van het woud.

De paranotenboom kijkt uit over het bladerdak van het woud.

Paranoten

  • Paranoten zijn ongelooflijk voedselrijk en kunnen een geweldige aanvulling vormen op het dieet van een atleet. Een portie van 100 gram portie bevat 12 gram koolhydraten, 8 gram vezels, 14 gram eiwit, 94 procent van de aanbevolen dagelijkse inname van magnesium, 13 procent voor ijzer, en 16 procent voor calcium.
  • De paranotenboom is vooral te vinden in het Amazonegebied in de landen Brazilië, Bolivia, Colombia, Venezuela, Ecuador en Peru. De boom is vaak te vinden in een groepen van vijftig of meer vergelijkbare bomen.
  • Paranoten zijn een van de meest waardevolle niet-houtproducten voor de gemeenschappen in de Amazone. Helaas zijn deze bomen erg kwetsbaar voor de impacts van ontbossing. Ze lijken alleen maar noten te kunnen produceren in een gezonde, ongestoorde bosomgeving.
  • Deze noten behoren tot een relatief klein aantal grondstoffen wereldwijd die helpen om bedreigde bossen te redden. De noten worden geoogst door de gevallen vruchten van de bomen te verzamelen van de bodem van het woud. Deze vruchten staan bekend als cocos. Dankzij deze boomvriendelijke verzamelmethode kan het aantal paranotenbomen alleen maar verder groeien.
  • Deze wonderbomen kunnen wel vijftig meter hoog worden en in één jaar een kleine 115 kilo aan noten produceren. In tegenstelling tot andere bekende noten zoals amandelen of cashewnoten, kan de paranotenboom niet worden geteeld in plantages. De oogst kan alleen worden verduurzaamd in afgesloten stukken beschermd woud.
Paranoten.

Paranoten.

Bananen

  • Een middelgrote banaan bevat 25 procent van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B6, 14 procent mangaan (die een rol speelt bij koolhydraatmetabolisme) en 12 procent van kalium (een elektrolyt die zorgt voor het behoud van een gezond hartslag en normaal ritme). Bananen bevatten ook de mineralen koper, waarvan het menselijk lichaam van nature niet veel produceert, en biotine, essentieel voor het handhaven van de bloedsuikerbalans en een gezonde stofwisseling. Met andere woorden, sporters kunnen alleen maar profiteren van het regelmatig eten van bananen.
  • Op dit moment worden bananen die geteeld zijn op Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen verkocht in 62 landen. Dat is goed voor 5,6 procent van het wereldaanbod. Geteeld in alle vochtige, tropische regio’s op aarde, zijn bananen dan ook  ’s werelds vierde grootste gewas. Er wordt jaarlijks meer dan tien miljard bananen uit producerende landen geëxporteerd.
  • Een gebrek aan biodiversiteit maakt bananenplanten vatbaar voor ziekten. In het verleden probeerden de beheerders van plantages dit op te lossen met giftige bestrijdingsmiddelen, die weer terechtkwamen in irrigatiekanalen en waterstromen en zowel het milieu als de gezondheid van de medewerkers, hun gezinnen en gemeenschappen in gevaar brachten. Daarom heeft de Rainforest Alliance in 1991, samen met lokale non-profit organisaties, wetenschappers, en de boeren de eerste normen voor verantwoorde productie van bananen vastgesteld.
  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn bananenplanten geen bomen, maar reusachtige kruiden, die in hun volle lengte na slechts een jaar tussen de 3 en 6 meter hoog kunnen worden. Bananenbladeren worden wereldwijd gebruikt op allerlei manieren, die je niet zo snel zou verwachten: als kookgerei, borden, paraplu’s, zitting op banken, vislijnen, kledingstof, en zolen voor goedkope schoenen.
  • Bananen komen oorspronkelijk uit de tropische delen van India, Zuidoost-Azië en het noorden van Australië. Het waren de Portugezen in het begin van de 16e eeuw, die de vrucht naar Zuid-Amerika brachten. Vandaag de dag groeien bananenplanten in alle vochtige, tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Gebieden met hoge temperaturen en veel regenval.

bananas

 Meer info over duurzame bananen: http://www.rainforest-alliance.org/work/agriculture/bananasWil je meer weten over paranoten: http://www.rainforest-alliance.org/publications/brazil-nut.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s