Toerisme

Duurzaam toerisme in het Argentijnse woud

De Yacutinga Lodge  is het eerste hotel in Argentinië die het keurmerk van Rainforest Alliance kreeg voor duurzaam toerisme. We spraken met hoteldirecteur Carlos Sandoval over de betrokkenheid van zijn hotel bij de natuur in de omgeving. En wat het betekent om Rainforest Alliance geverifieerd te zijn.

De Yacutinga Lodge ligt relatief vlakbij de beroemde Iguazu-watervallen in het hart van het Atlantische regenwoud. Bezoekers omschrijven het als ‘een buitenwereldse ervaring’, ‘een magische plek’ en ‘een wild jungle avontuur’.

lodge
Wat is er zo speciaal aan de Yacutinga Lodge?

Sandoval: “De Yacutinga Lodge ligt in een van de laatste overblijfselen van het eens zo grote Atlantische regenwoud. Ooit was dit woud, naast de Amazone het tweede grote stuk regenwoud van Latijns Amerika. Tot halverwege de 20e eeuw. Vandaag kent het woud nog steeds een grote biodiversiteit en is het rijk aan inheemse dierensoorten. Zo zijn er bijna 500 soorten vogels en meer dan 700 soorten vlinders. Onze gasten kunnen in het privé-natuurreservaat Yacutinga op ontdekkingstocht gaan in dit stuk subtropisch woud, onder begeleiding van professionele ecologen en inheemse Guarani-gidsen. Ook liggen we dicht bij de legendarische Iguazu-watervallen, een van de grootste attracties van het zuidelijke deel van Zuid-Amerika.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een duurzaam hotel?
“De Yacutinga Lodge is een belangrijk onderdeel van een groter milieuproject hier in de regio. Het is speciaal ontworpen voor natuurliefhebbers en voor de intelligente reiziger die verantwoord wil omgaan met de natuur.”

Wat betekent verificatie van de Rainforest Alliance voor jullie?
“Het verkrijgen van de verificatie is voor ons vooral een beloning voor onze inzet om steeds maar te verbeteren. We zijn zeer verheugd met deze onderscheiding na al ons harde werk. We hopen dat het Rainforest Alliance Verified keurmerk ons helpt om duurzaam verantwoordelijke toeristen aan te trekken en om onze duurzame identiteit verder uit te bouwen.”

Iguazu

Wat waren de grootste uitdagingen bij de bouw van de lodge?
“De grootste uitdaging was het bouwen met lokale werkkrachten in een bijna maagdelijke omgeving die bestaat uit dichte, vochtige jungle. Ver weg dus van de moderne maatschappij. Zonder elektriciteit of wegen. We hebben er twee jaar intensief maar zeer constructief en creatief gewerkt. Iedereen die meedeed was enthousiast, we deelden kennis met elkaar en er was een goede coördinatie om de kosten zo laag mogelijk te houden met het werken in zo’n moeilijke omgeving. De tweede uitdaging is het contstant verbeteren van onze diensten zodat onze gasten tevreden zijn, en om ons locale personeel goed getraind te houden.”

Hoe heeft het privé-natuurreservaat geholpen om de lokale ecosystemen te beschermen?
“Het reservaat is essentieel in het beschermen van de natuurlijke bronnen van de regio. Het vormt  een bolwerk voor de bescherming van het Paraná Atlantische woud. Meer dan 320 soorten vogels en meer dan 572 soorten vlinders hebben we al vastgelegd in dit reservaat. Daarbij hebben we 70 soorten ontdekt die nieuw zijn voor Argentinië en zelfs een sub-soort die nog helemaal onontdekt was. We hebben meer dan 20.000 inheemse bomen geplant in het reservaat als deel van een herbebossingsproject dat we al zes jaar lang aan het ontwikkelen zijn. We hebben ook vrijwilligers- en milieueducatieprogramma’s opgezet. Die beschouwen we als de ziel van het Yacutinga project.”

Wat voor steunt geeft jullie werk nu aan de lokale inheemse Guarani-bevolking, die hier in de regio woont?
“Er wonen ongeveer 45 Guarani-families in het buurdorp Kagui Pora. We steunen hen constant, niet met een charitatieve benadering, maar door ze te trainen om zich aan te passen aan de dynamiek van de wereld van vandaag. Zonder dat ze daarbij hun wortels verliezen. Beetje bij beetje, en met veel respect, nodigen we ze uit om deel te nemen aan onze ecotoeristische activiteiten. Ook hebben we een project met als doel te recyclen tot kunst, waaraan ze meedoen.”

Lees meer over de duurzame reismogelijkheden in Latijns Amerika en het Caraïbisch gebied op SustainableTrip.org.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s