bossen/Rainforest Alliance

5 Mooie liedjes over bomen

Wij bij de Rainforest Alliance zijn dol op bomen. Ze vormen de bossen en regenwouden waarvoor wij ons inzetten. Ze bieden een veilig onderkomen voor vogels, dieren, insecten en andere planten. Ze geven ons mensen schaduw, hout, voedsel, zorgen voor schone lucht en filteren ons drinkwater. Bovenal inspireren ze ons. Daarom vandaag 5 mooie liedjes over bomen.

Of het nu gaat om palmbomen, pijnbomen, lindebomen of ceders. Menig componist heeft zich laten inspireren door bomen. Wat te denken van Franz Schubert’s Der Lindenbaum uit de Winterreis of de pianostukken van Sibelius die een ode zijn aan vijf verschillende soorten bomen. Ook in de meer moderne muziek is de boom voor artiesten belangrijk. Zoals U2’s ‘ The Joshua Tree’ of de Nederlandse punkband de Boegies, die in de jaren ’80 het liedje ‘Mooie boom’ zongen met het veelzeggende refrein: ‘Oh die boom is zo mooi, in zijn volle lentetooi, met allemaal prachtige bloemen en bijtjes die er zoemen.’

Toch zoeken we onze top 5 vandaag wat dichterbij onze tijd.

1. I’m Alive (The Floresta da Tijuca Sessions)
Op de eerste plaats kunnen we niet om dit nummer heen, zeker het nu met de Olympische Spelen in Rio voor de deur, weer helemaal actueel is. Om de unieke schoonheid van de natuur van Brazilië te laten zien en de urgentie om deze te beschermen, bundelden een aantal Braziliaanse supersterren, waaronder GRAMMY®Award winnaars Caetano Veloso en Lenine, de krachten in dit prachtige lied over het regenwoud en de bomen. Gemaakt in samenwerking met de Rainforest Alliance in de aanloop naar het WK Voetbal in 2014 in Brazilië. Luister en bekijk dit mooie lied:

2. Budding trees (Nahko & Medicine for the People)
De Amerikaanse band Nahko & Medicine for the People heeft wat met bomen. Nahko, een zanger met zowel Filipijns, Puerto Ricaans als indiaans bloed in de aderen, zong bijvoorbeeld: “I prefer a community of trees over a community of buildings“. Toch kiezen we voor dit lijstje een ander liedje, waar Nahko zingt over bomen: ‘Budding Trees’. Lekker vrolijk en helemaal gericht op deze tijd van het jaar: de zomer. Hij is de komende maanden nog in Nederland te zien, onder meer in Amstelveen en Venlo.

3. Lemon Tree (Fool’s Garden)
Op de derde plek dit liedje over een citroenboom. Gewoon omdat wanneer je dit hoort je dagenlang nog aan het zingen bent over bomen. En dat hebben we natuurlijk graag. De Duitse band Fool’s Garden scoorde halverwege de jaren ’90 van de vorige eeuw met dit catchy bomenliedje een enorme wereldhit.

4. Hanging tree (L.E.J)
Drie Franse zussen zingen op een betoverende manier over een iets minder leuke boom, de Hanging Tree. Maar omdat de sfeer zo mooi is, verdienen ze een plek in deze top vijf. Het liedje hoort bij de soundtrack van de film Hunger Games.

5. Speak for the trees (Earth Guardians)
I speak for the trees for the trees have no tongues”, zei Dr. Seuss in het verhaal de Lorax. De jonge activisten, artiesten en muzikanten van de Earth Guardians, zetten zich om de Aarde te beschermen voor toekomstige generaties. Zij spreken net als de Lorax ook namens de bomen. “Ons lied vertelt het verhaal over hoe jongeren over de hele wereld opstaan als leiders om te beschermen wat ze lief hebben en een stem te geven aan degenen die geen stem hebben”, zeggen ze zelf bij deze video. 

Met dank aan een van onze lezers, die met het idee kwam om liedjes over bomen op een rij te zetten. Bedankt Jan!
Natuurlijk zijn dit er maar 5 en zijn er nog talloze andere mooie liedjes te vinden over bomen. We horen graag jullie ideeën voor een vervolg op deze blog.

Meer weten over het werk van de Rainforest Alliance om bomen en bossen te beschermen? Kijk eens op onze internationale website.

One thought on “5 Mooie liedjes over bomen

  1. Pingback: 8 Best gelezen blogs van 2016 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s