Klimaatverandering

Bomen planten, CO2 voorkomen: Mexicaanse koffieboeren werken aan het klimaat

De koffieboeren van Santa Lucía Teotepec, een landelijk gebied in de staat Oaxaca in zuidelijk Mexico, voelen de gevolgen van de klimaatverandering in hun dagelijks leven. “We voelen de hitte. Het niet regent zoals het vroeger deed, “legt Leandro Salinas uit, leider van de lokale koffiecoöperatie UNECAFE. Veranderingen in weerpatronen en regenval tasten de koffieproductiveit aan en daarmee uiteindelijk ook het levensonderhoud van de boeren en hun gezinnen.

carbon-coffee-oaxaca-142_web-e1443552472881
De Rainforest Alliance werkt al bijna vijf jaar met een groep van meer dan 250 kleinschalige koffieboeren in het geboed aan een innovatief bosproject om klimaatverandering te bestrijden en de klimaatbestendigheid van de boeren te verhogen: het Oaxaca CO2 Coffee Project. Afgelopen maand boekten we een opmerkelijke prestatie: de groep heeft validatie ontvangen van een van de ‘s werelds meest strenge broeikasgas meetprogramma’s, de Verified Carbon Standard (VCS).

Herbebossing
Het Oaxaca CO2 Coffee project is één van slechts ongeveer 100-VCS gevalideerde projecten wereldwijd in de sectoren bosbeheer en landgebruik. Bovendien is het een van de weinige projecten die deze validatie bereikte door herbebossing. Andere projecten richtingen zich meer op het voorkomen van de uitstoot van CO2 door het vermijden van ontbossing.

carbon-coffee-oaxaca-154_web
Door middel van herbebossing zal het project in Santa Lucía Teotepec waarschijnlijk de komende 30 jaar ongeveer 130.000 ton aan uitstoot voorkomen. Dat is evenveel als de uitstoot van 27.000 auto’s.

Validatie is een belangrijke stap in de richting van duurzaamheid op lange termijn voor de vier gemeenten van Santa Lucía Teotepec. De inwoners behoren allemaal tot de Chatino’s, een etnische groep waarvan de taal dateert van voor de komst van de Spanjaarden en momenteel op de UNESCO-lijst staat van bedreigde talen.

Door het opleiden van jonge mensen als technici, biedt het project een manier om geld te verdienen binnen de gemeenschap, zodat ze niet meer hun dorpen hoeven te verlaten om op zoek te gaan naar werk te zoeken. De meerderheid van de technici, die onder andere verantwoordelijk zijn voor het in kaart brengen, monitoren en meten van de bossen, wordt gevormd door jonge vrouwen.

“Toekomstige generaties zullen profiteren van dit project”, zegt Jeugdmonitor Felicitas Sánchez van UNECAFE. “Als (deze generaties) opgroeien, zullen ze nog steeds bomen hebben om hen heen, omdat we nu werken aan het behoud van het bos. Deze bomen zorgen weer voor schone lucht voor onze planeet. ”

Climate-Smart Coffee Farming in Oaxaca (Short Version) from Rainforest Alliance on Vimeo.

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s