Koffie/Landbouw

Koffieproductie: Niet alleen een mannenwereld

Koffieproductie mag dan een mannenwereld zijn in een groot deel van Latijns-Amerika, dat is het niet op de 1 hectare land van Myleydi Araya in de Tarrazú bergen van Costa Rica. Sinds 2011 werkt ze hard om de zieltogende koffieboerderij die ze erfde van haar vader om te zetten in een modelboerderij van duurzaamheid. Ze bewijst dat een vrouw ook succesvol een koffieboerderij kan runnen. ‘Het is groen, gezond en winstgevend.’

18498983130_fd4ecd5be8_z

Myleydi Araya laat haar avocado’s zien op tussen de koffiestruiken.

“Toen ik de boerderij overnam, was deze ziek. De productiviteit was slechts 20 kilo groene koffie per hectare,” vertelt Araya. “Met alle veranderingen die ik heb gemaakt, is de oogts dit jaar zo’n 80 kilo per hectare.”

Revitalisering

Araya begon de revitalisering van haar boerderij met de hulp van haar man Ricardo Zúñiga, die werkt in het certificering en technische assistentie programma werkt van Coopetarrazú, een 4.200 man sterke coöperatie die premium specialty koffie produceert, voornamelijk voor de export. Ze voerde eerst een bodemanalyse uit, paste daarna mest toe. Daarna begon ze met “groeiende meststof” door avocado bomen te planten die schaduw bieden aan de kwetsbare koffie truiken, en organische voedingsstoffen geven aan de bodem in de vorm van de gevallen bladeren die nu als een tapijt een deel van de boerderij bedekken. De avocado’s zorgen in het oogstseizoen ook voor een extra inkomstenbron. Langs de beek heeft ze ook bomen geplant en geniet van de overvloed aan vogels die haar boerderij bezoeken sinds ze is gestopt met giftige landbouwchemicaliën.

La Roya

Met de aanbevelingen van de landbouwkundigen van Coopetarrazú bereidt Araya zich ook voor op een eventuele uitbraak van de ziekte bladroest (la roya) die nu, als gvolg van de opwarmende aarde, ook de eens zo immune hoogvlakte van Costa Rica heeft bereikt, zoals Tarrazú. De boerderij van Araya ligt op 1600 meter boven zeeniveau. Hoewel de buurman van Araya vorig jaar het grootste deel van zijn oogst verloor op zijn klassieke boerderij verloor aan de bladziekte, blijven de weelderige koffieplanten van Araya nog steeds Roya-vrij. “Ik heb eigenlijk een nieuw ecosysteem gecreëerd  voor mijn boerderij, want het kende nauwelijks schaduw van de bomen, een grond zonder natuurlijke bedekking en er werden landbouwchemicaliën gebruikt die toegepast werden zonder controle”, zegt Araya, wiens bedrijf nu Rainforest Alliance Certified is. Ze is een van de vele koffieboeren die hebben deelgenomen aan gratis duurzaamheidstraining van Coopetarrazú en het programma voor technische assistentie om boeren te helpen zich voor te bereiden op Rainforest Alliance-certificering.

Rainforest Alliance certificering

Araya verkeeg certificering voor haar boerderij in 2011. Momenteel zijn er in het land 214 andere bedrijven ook gecertificeerd, waarvan er 55 in handen van vrouwen zijn. Araya helpt nu haar zus zich klaar te maken voor Rainforest Alliance-certificering. Zúñiga beschrijft Araya als een natuurlijke leider en zakenvrouw en noemt haar la Patrona (de baas). Samen zijn ze mede-eigenaar en beheren ze nog een 2 hectare grote koffieboerderij, die ook wordt gecertificeerd. Araya is duidelijk over haar prestaties: “Ik manage succesvol mijn eigen boerderij, en nu is het groen, gezond en winstgevend.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s