Landbouw

Bijen helpen cacaoboeren met aanvullend inkomen

Cacaoboeren kennen twee oogsten per jaar. Dat levert hen niet altijd genoeg inkomen op om te overleven. Hoe voeden ze hun gezin als er geen cacao te verkopen is? Ze krijgen hulp van geelzwarte gevleugelde vrienden: de bijen.

Bijenwas

Bijenwas

Dagelijkse realiteit

De Rainforest Alliance ziet boerengemeenschappen in heel westelijk Afrika worstelen met deze dagelijkse realiteit. Maar met de drie pilaren van duurzaamheid in ons certificeringsprogramma,- milieu, sociaal en economisch-, heeft de Rainforest Alliance een programma ontwikkeld om deze boeren te helpen. Via ondernemingsprojecten helpt de Rainforest Alliance deze gemeenschappen met de ontwikkeling van inkomsten en werkgelegenheid, en ondersteunt ze tegelijk het duurzame beheer van de bossen waarin deze mensen wonen en op hun cacaoboerderijen werken.

Bijenteelt

In het Juabeso-Bia Landschap in Ghana heeft de Rainforest Alliance een bijenteeltonderneming opgezet als alternatieve inkomstenbron om de levensstandaarden van cacaoboeren en hun families te verbeteren. Als onderdeel van dit initiatief hebben veertig boeren training gekregen, per persoon vijf bijenvolken  gekregen en de nodige uitrusting om met deze volken te werken. De boeren hebben in het eerste oogstjaar een oogst opgehaald van een slordige 950 kilo aan honing. Per kilo levert dat 15 Ghanese cedi op.  De boeren verdienden in totaal dus 14.700 cedi op, ongeveer gelijk aan een kleine 4000 dollar. Dat is een belangrijke aanvulling, zeker als je bedenkt dat een gemiddelde cacao-oogst de cacaoboer ongeveer 1300 cedi per jaar oplevert.

bee-hive

Bijenkorf in Ghana

Seth Antwi uit Addaikrom is een van de deelnemende boeren. Hij legt uit dat de bijenteelt dan ook veel hulp en voordelen heeft gebracht in het gebied. Naast de financiele opbrengsten heeft het meer werkgelegenheid met zich meegebracht, vertelt Seth.

Bijenkorven

“Met de introductie van de bijenteeltonderneming kwam er een einde aan de ruwe manier van honing verzamelen in het wild”, vertelt hij verder.  “Dat betekende meestal het einde van het bijenvolk. Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van onze cacaobomen. Dit zorgt hopelijk voor grotere cacao-oogsten. Het risico van bosbranden in het landschap is ook verminderd, omdat er nu geen vuur meer wordt gebruikt om de honing te verzamelen.”

Trots vertelt hij over zijn eigen oogst: “ Ik heb 68 kilo honing geoogst uit mijn eigen bijenstal. Daarvan heb ik 60 kilo verkocht voor 900 cendi. 2 kilo heb ik aan vrienden gegeven en 6 kilo bewaard voor mijn eigen gezin. Zeker de kinderen genieten ervan bij het ontbijt. Ik heb mijn bijenstal inmiddels uitgebreid met meer bijenkorven. Hopelijk zullen mijn inkomsten in het volgende seizoen dan ook nog meer groeien. Daarmee kan ik verder sparen voor een goede opleiding voor mijn kinderen. Als ik zo doorga met het uitbreiden van mijn bijenstal ziet mijn toekomst er goed uit. Er is een potentiele markt voor honing.”

In een poging om het duurzame potentieel van de bijenteeltonderneming verder te benutten en het te ontwikkelen in een landschap gebaseerd project, is de groep imkers inmiddels veranderd in een zakelijke onderneming. De groep wordt gecoached door het Business Advisory Centre, dat kleine bedrijven helpt hun vaardigheden te verbeteren in ondernemerschap en management. Dit zorgt voor zekerheid in de productie en verwerking van goede kwaliteitshoning voor de markt.

De honingoogst blijft er goed uitzien en de groep heeft plannen om haar aanbod uit te breiden met de verkoop van bijenwas. De toekomst ziet er zoemend uit!

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s