cacao/Landbouw

Nu ook gecertificeerde cacao uit Trinidad en Tobago

Trinidad en Tobago stonden van oudsher bekend voor de beste cacao die je maar kon krijgen. De Trinitario ontleent haar naam aan het eerste van de twee Caribische eilanden. De cacaoproductie zakte echter in, maar is nu weer op weg terug. Sinds dit voorjaar ook met cacao met Rainforest Alliance certificering. We werken samen hier met de Global Environment Facility en het VN-Milieuprogramma aan het programma Greening the Cocoa Industry.

trinidad-3

Afgelopen april ontving de coöperatie MCFCSL (Montserrat Cocoa Farmers’ Cooperative Society Limited) als eerste groep cacaoboeren op de eilanden Rainforest Alliance certificering voor de duurzame manier waarop de boeren hun cacao verbouwen. Sinds kort heeft de coöperatie een commerciële partnerschap met de bekende Zwitserse chocoladefabrikant Laderach Confisseur.

Cacaoproductie

Sinds de 19e eeuw kent de Engelstalige eilandengroep een productie van cacao. Die heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het natuurlijke, culturele en economische landschap van het land. De recente toevoeging van de duurzaamheidscertificering van de Rainforest Alliance aan unieke cacaosoorten die hier worden verbouwd is een belangrijke ontwikkeling in de pogingen van het land om weer de hoge kwaliteitsniveau van cacaoproductie van voorheen te halen.

Tijdens het koloniale tijdperk was de vraag naar cacao hoog. Echter de jaren daarna zakte de vraag en dus de productie in. Het belangrijkste exportmiddel voor Trinidad en Tobago werd olie.

trinidad-4

Wereldelite cacao

Toch blijft de cacao uit Trinidad en Tobago haar goede reputatie houden dankzij haar kenmerkende karakter en fijne smaak. Ze behoort tot de wereldelite van de cacaosoorten.  De meest verfijnde cacao, de Trinitario, ontleent juist haar naam aan Trinidad. Die kwaliteit is onder meer te danken aan het vochtige warme klimaat van het land, dat de cacaoplanten ten volle laat bloeien. De cacao van Trinidad en Tobago wint regelmatig prijzen, zoals de prestigieuze jaarlijkse Salon du Chocolat-prijs in Frankrijk. Bedrijven die op zoek zijn naar kleinschalige productie van extreem hoge kwaliteit zijn al begonnen met het veilig stellen van hun ketenvoorraad vanuit dit hoekje van onze planeet.

De president van de MCFCSL, Christopher Paul, is een chemisch ingenieur, studeerde in Engeland, deed zijn ervaring op in de suikerindustrie voordat hij terugkeerde naar de Montserrat-heuvels van zijn geboorteland. Om daar de cacaoboerderij van zijn ouders over te nemen. Zijn toewijding staat synoniem voor de passie van vele andere lokale cacaoboeren en hun liefde voor hun eiland. “De unieke, fijne smaak en cacao-eigenschappen worden bepaald door de genetica en omgeving, die zijn hier beiden sterk intact gebleven”, zo verklaart hij het geheim van de bijzondere cacao van Trinidad en Tobago.

trinidad-1Jongeren willen geen cacaoboer zijn

De grootste uitdagingen waar de boeren van de MCFCSL tegen aan lopen zijn de teruglopende opbrengsten van oudere planten, het slechte beheer van de plantages door eerdere generaties en de tegenzin van jongeren om cacaoboer te worden. De coöperatie wil daarom technische ondersteuning bieden aan de boeren bij de renovatie van de plantages en het delen met andere groepen in het land, samen met andere technische innovaties.

De MCFCSL koestert haar relaties met stakeholders, zoals het landelijke coöperatie secretariaat. Deze instelling heeft de MCFCSL ondersteund bij het verkrijgen van de certificering. Ook het Cocoa Research Center van de University of the West-Indies draagt bij aan het programma met kennis over renovatie van cacaobomen. De MCFCSL heeft een centrale faciliteit voor het drogen en verwerken van cacaobomen.

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s