Bosbouw

Werken aan een duurzame boseconomie

Tot een paar decennia geleden leefden de inheemse gemeenschappen van het regenwoud in de Peruaanse regio Madre de Dios in harmonie met het bos. Toen kwamen de illegale houtkappers, goudzoekers, mijnbouwers en boeren die  grote delen van het eens zo ongerepte regenwoud met de grond gelijk maakten.

Tussen 1999 en 2012 groeide de mijnbouw in de Peruaanse Amazone met 400 procent, wat resulteerde in ongebreidelde ontbossing en het dumpen van naar schatting 3.000 ton kwik in de lokale waterwegen. De Madre de Dios-regio is een van de biodiversiteitshotspots van de wereld.

Duurzame boseconomie

Om dit kostbare landschap te behouden werkt de Rainforest Alliance samen met lokale gemeenschappen, inheemse bevolkingsgroepen, en de Peruaanse regering om geïntegreerd en op duurzame manier een boseconomie te ontwikkelen. We begonnen met het geven van training en technische assistentie om de lokale gemeenschappen te helpen de waarde van hun grondstoffen te verhogen. De gemeenschap van het dorpTres Islas bijvoorbeeld, verwierf een zagerij waarmee ze het duurzaam geoogste hout kan ombouwen tot vloerplaten die meer opleveren dan ruw hout. Tres Islas heeft ook een timmerbedrijf waar de dorpsbewoners werken en afgewerkte houten meubels produceren.

Paranoten

Paranoten

De mensen van Tres Islas hebben altijd paranoten geoogst, die groeien in het regenwoud en niet kunnen worden geteeld op plantages. In plaats van de gesloten noten in bulk te verkopen zoals voorheen, halen ze nu de schil eraf en verwerken ze de noten om olie, gekonfijte gebak en andere producten van te maken die meer waarde hebben. Die verkopen ze onder het eigen merk OHEE. Vorig jaar exporteerden bedrijven uit de Madre de Dios-regio zo’n 4.000 ton gepelde paranoten, wat neerkomt op een waarde van ruim 27 miljoen euro.

Naast deze initiatieven heeft de Rainforest Alliance ook lokale duurzame toeristische bedrijven ondersteund, evenals de oogst van palmvruchten, die worden gebruikt voor huid- en haarverzorgingsproducten. Met onze steun hebben de mensen van Madre de Dios al benaderd meer dan 1.586.042 euro verdiend aan verkoop en financiering. Ze beheren momenteel 80.000 hectare van het bos op duurzame wijze.

Dit artikel is ook verschenen in het nieuwe jaarverslag van de Rainforest Alliance.

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s