Rainforest Alliance

Verklaring naar aanleiding van het Oxfam Duitsland rapport ‘Sweet fruit, bitter truth’

 

De Rainforest Alliance en het Sustainable Agriculture Network (SAN) nemen de beweringen in het Oxfam Duitsland rapport ‘Sweet fruit, bitter truth’ zeer serieus. We delen de doelstellingen van Oxfam Duitsland om mensen op eigen kracht armoede te helpen overwinnen, daarbij gesteund door consumenten die weloverwogen keuzes maken bij de aankopen die zij doen.

De kern van de missie van de Rainforest Alliance en het SAN is om de uitdagingen aan te pakken voor milieubescherming, de rechten van werknemers en het verbeteren van hun welzijn.

Veel van de punten die Oxfam Duitsland maakt in het rapport zouden in strijd zijn met de in de laatste versie van de SAN standaard vermelde kritische criteria (aangenomen in september 2015). In opdracht van de SAN zijn onderzoeksaudits uitgevoerd. Wanneer tijdens dergelijke onderzoeksaudits bewijs wordt aangetroffen dat de beweringen van Oxfam ten aanzien van kritische criteria staaft, zou dit direct leiden tot decertificering van de betrokken landbouwbedrijven.

De onderzoeksaudits die we tot nu toe hebben uitgevoerd, hebben echter vooralsnog geen bewijs opgeleverd om de beweringen van Oxfam te kunnen staven. Ons onderzoek gaat nog verder en we zijn vastbesloten om te achterhalen of de beweringen van Oxfam Duitsland correct zijn.

Wij nodigen Oxfam Duitsland uit om samen met ons de betrokken boerderijen te bezoeken zodat we gezamenlijk vast kunnen stellen in welke mate de boerderijen voldoen aan de SAN standaard. Mocht blijken dat de boerderijen daar niet aan voldoen, dan zullen alle nodige maatregelen worden getroffen om de situatie te verbeteren, zowel op de boerderijen als op het niveau van het SAN / Rainforest Alliance systeem voor certificering. Ook nodigen we Oxfam Duitsland uit om samen met ons te onderzoeken waarom Oxfam’s bevindingen zo verschillen van de resultaten van de onderzoeken van de Rainforest Alliance en het SAN.

Aangezien wij in onze onderzoeken tot op dit moment geen bewijs voor Oxfam’s beweringen hebben kunnen vinden, kunnen we niet instemmen met de communicatie van Oxfam over ons werk en het werk van de Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. In dit kader dient ook te worden opgemerkt dat Oxfam’s beweringen zijn gebaseerd op hun interpretatie van de naleving ten opzichte van versie 3 van de in 2010 gepubliceerde SAN Standaard, in plaats van versie 4. Versie 4 is echter van toepassing op alle audits die sinds 1 december 2015 worden uitgevoerd.

“De Rainforest Alliance is volledig toegewijd om het welzijn, de rechten en de veiligheid van werknemers over de hele wereld te waarborgen en verbeteren”, aldus Nigel Sizer, voorzitter van de Rainforest Alliance. “We zijn vastberaden om zo nauw mogelijk met Oxfam Duitsland en anderen samen te werken en wij zullen onze rol blijven spelen om de voorwaarden te creëren en de oplossingen aan te dragen om mens en planeet met elkaar te laten floreren.

Andre de Freitas, de uitvoerend directeur van het SAN, zegt het volgende: “SAN is volledig toegewijd om ervoor te zorgen dat zowel de SAN standaard en het certificeringsproces wereldwijd streng worden uitgevoerd en gebaseerd zijn op de hoogste kwaliteit van auditing. Wij stellen de samenwerking en steun op prijs van alle belanghebbenden, waaronder de consumenten, NGO’s, overheden, boeren, arbeiders en de industrie, om samen oplossingen te vinden voor ernstige problemen en effectieve langetermijnverandering te realiseren.

Lees de hele verklaring en achtergronden van het onderzoek.

One thought on “Verklaring naar aanleiding van het Oxfam Duitsland rapport ‘Sweet fruit, bitter truth’

  1. Pingback: ook Oxfam Duitsland hekelt Lidl om gekke kikker bananen politiek ism Rainforest Alliance | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s