Landbouw

Koffieboeren in Chiapas beschermen hun omgeving

In de Mexicaanse deelstaat Chiapas, in het zuiden van het land, hebben de koffieboeren door klimaatverandering te maken met een snel opgekomen plaag van de koffieroest. Deze schimmel bedreigt de productie in de hele regio.

Om de effecten van deze plaag, ook wel bekend als Hemileia vastatrix, te bestrijden zijn 172 kleine koffieboeren in het natuurreservaat El Triunfo, die samen de coöperatie Comon Yaj Noptic vormen, begonnen met de toepassing van duurzame agrobosbouw.

Organische bestrijdingsmiddelen

Enkele van de praktijken die de boeren van Comon Yaj Noptic daarbij uitvoeren zijn de ontwikkeling van organische bestrijdingsmiddelen, het gebruik van meer resistente koffieplanten en gewasdiversificatie om hun eigen inkomsten te verhogen.

Duurzame landbouw

De uitvoering van deze duurzame landbouwpraktijken heeft er voor gezorgd dat ze het dubbele produceren aan koffie op hetzelfde grondoppervlak. Zo voorkomen ze dat landbouwgrond ten koste gaat van natuurgebied en bos in het reservaat. Ook vermijden ze daarmee de uitstoot van CO2 die vrijkomt bij ontbossing en degradatie van bossen en regenwoud.

Maak kennis met de boeren in deze video.

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s