Onderwijs

De toekomst van het woud

Elke dag kun je de kinderen van El Porvenir, een gemeenschap van 200 gezinnen net buiten het nationale park Tikal in Guatemala, vinden in de moestuin van de school waar ze de tuin verzorgen, de diameter van een mahonie-boom meten of jonge boompjes planten. Maak kennis met de natuurbeschermers van de toekomst.

Een jongen in de school in El Porvenir maakt een tekening voor de Internationale Dag van de Aarde. Foto: Sergio Izquierdo.

Een jongen in de school in El Porvenir maakt een tekening voor de Internationale Dag van de Aarde. Foto: Sergio Izquierdo.

De activiteiten in de moestuin hebben een zeer specifiek doel, zegt leraar Lesbia Gualip: “Het is niet alleen dat we een boom planten, het gaat om de reden waarom we de boom te planten. Wij leren de kinderen alles over ontbossing en klimaatverandering”, zegt ze. “De leerlingen leren zelfs hoe ze van een boom kunnen inschatten hoeveel CO2 deze opslaat.”

Klimaatgerelateerd onderwijs

Gualip is een van de vele leraren in Guatemala die hebben deelgenomen aan het onderwijsprogramma van de Rainforest Alliance. Deze opleiding biedt praktische leermiddelen en ondersteuning bij klimaatgerelateerde activiteiten in bestaande onderwijsprogramma’s. Klimaatonderwijs hier in de junglerijke regio in het noorden van Guatemala is vooral van belang, omdat het land kampt met de ergste ontbossingscijfers van het noordelijk halfrond. Niet verrassend wordt het land dan ook geconfronteerd met ernstige gevolgen van klimaatverandering. Onvoldoende regenval, misoogsten, en verhoogde bosbranden hebben verwoestende effecten op een groot aantal gemeenschappen in heel Guatemala. De voedselvoorraden nemen af. En dat in een land dat al het hoogste percentage chronische ondervoeding heeft van heel Latijns-Amerika.

De volgende generatie

De Rainforest Alliance werkt al lang in het land om duurzame middelen van bestaan en het behoud van natuurlijke hulpbronnen in Guatemala te bevorderen, maar zoals onderwijsmanager Maria Ghiso van de organisatie opmerkt: “het uitermate belangrijke natuurbeschermingswerk dat we doen in Guatemala zou niet zo ver gaan als we niet ook de volgende generatie zouden trainen om bossen te beschermen en te werken in harmonie met de natuurlijke omgeving. Leraren als Lesbia laten hun leerlingen zien hoe zij de toekomst van hun gemeenschap vorm kunnen geven. ”

En in sommige opzichten, nemen de 85 leerlingen van de school al een stap verder in hun kennis. Onlangs hielpen ze om een stuk gemeenschapsbos te herbebossen. “Er is een probleem in onze omgeving”, zegt Gualip. “Mensen hebben veel te veel bomen gekapt zonder vergunning. Grote stukken bos zijn omgezet in weilanden waar vee kan grazen Maar onze kinderen hebben geleerd hoe belangrijk de bomen zijn. Die boodschap nemen ze mee naar huis. Naar hun ouders en de rest van de gemeenschap. “

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s