bananen/Landbouw

6 Dingen die je nog niet wist over bananen

De banaan is niet meer weg te denken uit ons alledaagse leven en onze supermarkten. Je vergeet wel eens dat deze vrucht helemaal uit verre tropische landen komt. Hier zijn 6 dingen die je waarschijnlijk ook nog niet wist over bananen. 

bananas-credit-radim-schreiber

Bananen. Foto: Radim Schreiber.

 1. In 2015 was 5,6% van ‘s werelds bananen afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. Guatemala produceerde daarvan 45 procent, gevolgd door Costa Rica met 20 procent. Andere landen, die bananen verbouwen op duurzame manier volgens onze standaard, zijn onder meer Honduras, Colombia, Panama en Ecuador.
 2. Bananen komen niet van oorsprong uit Latijns-Amerika maar zijn inheemse vruchten van India, Zuidoost Azië en Noord-Australië. Het was tot de 16e eeuw dat de Portugese ontdekkingsreizigers ze meenamen op hun reizen. En zo kwamen ze terecht op het Amerikaanse continent.
 3. Bananenplanten zijn geen bomen, zoals wel eens wordt beweerd. Eigenlijk zijn het reuzenkruiden met de Latijnse naam Musa acuminate. Deze planten hebben een bloesem die dezelfde kleur heeft als een fuchsia, maar die zich langzaam ontwikkelt tot de langwerpige, kromme groene en uiteindelijk gele vruchten.
 4. Bananen zijn het vierde grote gewas ter wereld. Er worden jaarlijkse tien miljard bananen geëxporteerd vanuit de producerende landen. In Midden- en Zuid-Amerika spelen bananen dan ook een onmisbare rol in de nationale economieën.
 5. Bananenplanten bestaan voor 93 procent uit water, dus zelfs matige sterke wind kan ze uit de plant doen vallen of zelfs hele plantages verwoesten.
 6. Ze hebben dezelfde bindeigenschappen als eieren en zijn goede vervangers daarvoor bij het bakken: een halve geprakte banaan is gelijk aan één ei.

In 1991 zette de Rainforest Alliance, samen met lokale ngo’s, wetenschappers en boeren, de eerste duurzaamheidsstandaard op voor de productie van bananen. Rainforest Alliance gecertificeerde bananen voldoen aan een set strenge eisen die natuur, dieren, bodem en water beschermen, en tegelijkertijd het gebruik van landbouwgif verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren voor boeren, hun arbeiders en gezinnen. De natuurlijke omgeving en gemeenschappen rond de Rainforest Alliance gecertificeerde bananenplantages profiteren zowel van verbeteringen op de boerderij als erbuiten. Zo zetten ze de toon voor de rest van de bananensector.

Plastic zakjes op een bananenboerderij in Costa Rica beschermen de vruchten tegen insecten. in plaats van gif.

Plastic zakjes op een bananenboerderij in Costa Rica beschermen de vruchten tegen insecten. in plaats van gif.

 

 

4 thoughts on “6 Dingen die je nog niet wist over bananen

 1. Pingback: “bananenboer LIDL verdient 34% meer met Fairtrade dan met Rainforest Alliance” | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

 2. tja die blauwe zakjes, dat is plastic doordrenkt met gif tegen de insecten, worden weggegooid en behandeld als landbouw gif. Mijn bananen zitten niet in blauwe zakjes, daarbij laat ik de bloemen aan de stengel doorgroeien, daardoor hebben de colibries gedurende wel 2 jaar iedere dag een bloem met verse honing. De meeste bananen verdwijnen op de voederstronk voor de vogels en mijn kippen, konijnen en cavias eten er iedere dag een heleboel op. een banaan zo van de plant plukken en opeten is een ware sensatie. De planten zijn vooral meegenomen door de bewoners uit Indonesie die door de Nederlanders naar Suriname zijn gebracht, die mensen hebben ook de mango geimporteerd in Zuid Amerika.
  Ruud Vreeburg Trujillo Valle del Cauca Colombia

 3. Pingback: 8 Best gelezen blogs van 2016 | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s