Biodiversiteit/Inheemse volken

Een award voor Juana Payaba Cachique, hoeder van de Amazone

Op het jaarlijkse voorjaarsgala heeft de Rainforest Alliance de 2016 Community Leadership Award uitgereikt aan de inheemse leider en activist Juana Payaba Cachique. Payaba Cachique is de voormalige gemeenschapsleider van het dorp Tres Islas in de junglerijke Madre de Dios-regio van Peru, deel van het Amazonegebied. Ze leidde de strijd tegen illegale houtkap en verwoestende mijnbouw in de streek rond haar dorp. Tres Islas leeft nu van duurzame bosbouw en productie van niet-houtproducten uit het woud. Lees dit verhaal over een moedige vrouw die vecht voor het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van het Amazonewoud. Voor ons allemaal.

frau-cachique-peru

Juana Payaba Cachique met haar dochter.


Een respectvolle stilte overheerst in de opslagruimte in de open lucht. Alle ogen zijn gericht op Juana Payaba Cachique, de voormalige leidster van het dorp Tres Islas, bestaand uit inheemse bevolking, zowel Ese’eja als Shipibo. De journalisten en andere bezoekers hebben gehoord over haar strijd in de Peruaanse Amazone tegen de allesverwoestende mijnbouw die er plaatsvindt om goud te winnen, en zijn speciaal naar de regio Madre de Dios in het binnenland gekomen om naar haar te luisteren.

Voor de toekomst
Cachique verzette zich samen met haar zus namens de Ese’eja als Shipibo tegen de verwoesting en wist ze  tot in het Hooggerechtshof van Peru met succes de landrechten van haar gemeenschap te verdedigen.”Als vertegenwoordigers van onze gemeenschap, moeten we voor de toekomst en voor onze kinderen te zorgen,” zegt Cachique als ze praat over haar moeizame en langdurig gevecht. “We kunnen niet alleen aan onszelf denken.”

Als een van de zes inheemse groepen van de regionale bosbouw- en landbouworganisatie La Asociación Indígena de Forestal Madre de Dios (Afimad) werkt Tres Islas sinds 2009 samen met de Rainforest Alliance. Door middel van duurzaam bosbeheer is al 31.000 hectare grond beschermd.

ViewfromExplorersInnObservationTower-resizedBescherming van het flora en fauna
Deze samenwerking beschermt de rijke flora en fauna van dit gebied en ondersteunt tegelijkertijd het levensonderhoud van de mensen hier door de duurzame productie van paranoten, hout en palmfruit. Via lokale trainingsprogramma’s, heeft de bevolking van Tres Islas geleerd om hun bossen duurzamer te beheren, om toegevoegde waarde te genereren voor haar bosproducten, om nieuwe markten te betreden en hun inkomen te verhogen. Deze winstgevende activiteiten zijn nu ook voor andere gemeenschappen belangrijke economische prikkels om hun regenwoud te beschermen. Dergelijke initiatieven zijn daarom dan ook cruciaal voor de langdurige bescherming van de waardevolle ecosystemen van het regenwoud en voor het zelfbeschikkingsrecht van de inheemse volkeren die er leven.

En dat is waar de moedige Cachique, Afimad-voorzitter Martin Huypana, samen met de andere inwoners van Tres Islas jarenlang hard voor hebben gevochten. Ze worden dan ook niet voor niets als de ‘Behoeders van de Amazone’ genoemd.

Lees meer over de strijd van Juana Payaba Cachique.

 

One thought on “Een award voor Juana Payaba Cachique, hoeder van de Amazone

  1. Pingback: Rainforest Alliance prijst Noorse regering voor haar bescherming van het regenwoud | The Frog Blog Nederland

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s