Rainforest Alliance

Rainforest Alliance prijst Noorse regering voor haar bescherming van het regenwoud

Op haar jaarlijkse voorjaarsgala in New York heeft de Rainforest Alliance vandaag de Global Standard Setter Award toegekend aan de regering van Noorwegen. De Noorse minister Vidar Helgesen ontving de onderscheiding namens zijn regering voor de inspanningen van het land om ’s werelds regenwoud en inheemse gemeenschappen te beschermen.

4-0308Elk jaar geeft de Rainforest Alliance op haar Gala erkenning aan bedrijven en individuen voor hun werk om het milieu te beschermen, klimaatoplossingen uit te voeren en lokale gemeenschappen te helpen. Daarvoor hebben we een aantal prijzen in het leven geroepen die vandaag zijn uitgereikt in het American Museum of Natural History in New York.

De kracht van tropische wouden

Tijdens de klimaatonderhandelingen op Bali in 2007 lanceerde de Noorse overheid haar Internationale Klimaat en Bos Initiatief. Binnen een paar manden was het programma van start gegaan met een jaarlijks budget van zo’n 365 miljoen dollar. Noorwegen erkent de kracht van tropische wouden in het tegengaan van klimaatverandering, het vormen van een habitat voor kwetsbare flora en fauna en in het dienen als sociaal-economisch vangnet voor ’s werelds armste mensen.

Het initiatief werd verlengd tot 2030 en kent een holistische aanpak. Noorwegen werkt samen met andere landen, waaronder Brazilië, Colombia, Guyana, Peru, Liberia, Ethiopië, Indonesië en het Congo Bassin. Van 2016 tot 2020 steunt ze ook

Minister Helgesen van Noorwegen.

Minister Helgesen van Noorwegen.

nog met een kleine 50 miljoen dollar per jaar organisaties die opkomen voor de rechten van inheemse volken, voor ontbossingsvrije productieketens, internationale wetgeving en andere belangrijke zaken. Ook investeert de Noorse regering in wereldwijde transparantie  over de bescherming van  bossen, waaronder samen met Global Forest Watch.

Samenwerken

“We erkennen opinieleiders die de meest belangrijke uitdagingen aanpakken, waar we tegenover staan”, licht Nigel Sizer toe, internationaal president van de Rainforest Alliance. “Deze bedrijven, individuen en landen zijn een voorbeeld. Hun inspanningen laten tastbare, schaalbare resultaten zien. We zijn trots om te werken met al onze genomineerdenom bossen te beschermen en boeren en gemeenschappen wereldwijd te ondersteunen. Om echte verandering voor elkaar te krijgen, zullen we allemaal moeten samenwerken.”

Strijd tegen illegale houtkap

Naast Helgesen ontving ook de inheemse leider en activist Juana Payaba Cachique vandaag een prijs: de 2016 Community Leadership Award. Payaba Cachique is de voormalige gemeenschapsleider van het dorp Tres Islas in de junglerijke Madre de Dios-regio van Peru. Ze leidde de strijd tegen illegale houtkap en verwoestende mijnbouw in de streek rond haar dorp. Tres Islas leeft nu van duurzame bosbouw en productie van niet-houtproducten uit het woud. Lees hier haar verhaal.

Juana Payaba Cachique

Juana Payaba Cachique

Een ander speciale gast op het gala was model en klimaatactiviste Cameron Russell. Andere prijswinnaars waren Clearwater Paper Corporation en Clif Bar (2016 Sustainable Standard-Setter Honorees) en The Kroger Co. (2016 Supply Chain Partnership Award).

De opbrengsten van het gala zijn bestemd om het werk van de Rainforest Alliance te ondersteunen in duurzame landbouw, bosbouw en toerisme en in mensenrechten en klimaatverandering. Het is mede-georganiseerd door  Avery Dennison and Breyers, and sponsored by Domtar. Kijk hier wie in de voorgaande jaren de prijzen ontvingen. 

Meer informatie over de editie van 2016 en haar prijswinnaars is te vinden op de internationale website van de Rainforest Alliance.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s