Met wie we werken

Koffie in de nevel

Don Alfonso Robelo heeft het grootste deel van zijn leven gewijd aan zijn magische koffieboerderij Aquiares, gelegen hoog in de donkergroene, met nevelwoud begroeide heuvels van Turrialba, het bekende koffiegebied van Costa Rica. Met zijn 76 jaar ervaring kan hij meer vertellen over duurzame koffie te dan menig ander. Nigel Sizer, president van de Rainforest Alliance, bezocht hem vorige maand in Costa Rica en deelt zijn ontmoeting met de vriendelijke koffieboer hier op de Frog Blog.

“Wat ook je ethiek of religie is, het is gewoon goed voor je zaak als je je werknemers goed behandelt”. Het is een van de alledaagse wijsheden die Don Alfonso deelt, terwijl hij me de nette, schone en goed bijgehouden huizen laat zien, waar  de 480 seizoensarbeiders wonen tijdens de oogsttijd. Het zijn meestal arme families uit buurland Nicaragua die elk jaar voor een paar maanden naar Costa Rica komen om geld te verdienen.

Miljoenen koffiestruiken

Na een flinke rit langs letterlijk miljoenen koffiestruiken naar de top van de boerderij, -1400 meter boven zee-, kijk ik uit over de ruim 1000 hectare grote boerderij van Don Alfonso. Het is de grootste aaneengesloten koffieboerderij van het land. Van waar ik sta is het moeilijk om het bos te onderscheiden van de koffieplanten. Deze zijn dan ook zo verweven met de natuurlijke vegetatie van het gebied dat allerlei dieren, zoals ocelotten en luiaards, zich hier goed thuisvoelen. De koffie groeit in de schaduw van de bomen, waardoor het geleidelijk aan rijpt wat resulteert in de kenmerkende smaken en hoge kwaliteit waar Aquiares om bekend staat.

Jonge koffieplantjes.

Jonge koffieplantjes.

Aquiares is zelfs de samenwerking aangegaan met een internationaal team wetenschappers om de hoeveelheid CO2 te meten, die de boerderij uit de lucht haalt met haar bloeiende bomen en koffieplanten. Aquiares neemt deel aan verschillende initiatieven om klimaatverandering te bestrijden. Het was dan ook de eerste boerderij in Costa Rica die voldeed aan de eisen van de Rainforest Alliance klimaatmodule.

Rainforest Alliance certificering

Een goede behandeling van het personeel, biodiversiteit, planten van bomen en opgeslagen CO2. Het maakt allemaal Aquiares tot een perfecte partner voor de Rainforest Alliance. De boerderij is dan ook sinds 2003 gecertificeerd. “Natuurlijk kost het ons geld om ervoor te zorgen dat we gecertificeerd blijven”, legt Don Alfonso uit. “We zijn continu bezig ons te verbeteren: van de verblijven voor de arbeiders, het verminderen van agrochemicalien, het planten van meer bomen tot het terugdringen van ons energieverbruik. Een van de resultaten van dit werk is ook dat we meer geld verdienen.” Hij bladert door de net geordende administratie om het netto financiele voordeel te laten zien van certificering: hogere prijzen voor de koffie en betere relaties met premium afnemers. “Het belangrijste is echter dat onze boerderij productiever is en dat onze koffie van betere kwaliteit is. We hebben een gezondere, duurzamere boerderij en onze arbeiders zijn er trots op. Ze gaan niet weg om ergens anders te werken.”

don-alfonso

Don Alfonso.

Nespresso

Over die kwaliteit is weinig twijfel mogelijk. Een aanzienlijk deel van de oogst van Aquiares wordt verkocht aan Nespresso, een bedrijf dat alleen maar gaat voor superieure koffie. Nespresso heeft de dure koffiecapsulemarkt uitgevonden. Ondanks de komst van 200 concurrenten domineert het van oorsprong Zwitserse bedrijf deze markt ook nog steeds. Om te voldoen aan de Nespresso kwaliteitseisen heeft Aquiares speciale koffieverwerkingsfaciliteiten opgezet en ondergaat ze strenge kwaliteitscontroles. Daarvoor krijgt Aquiares een premiumprijs terug voor de koffie die ze levert aan Nespresso.

De Rainforest Alliance maakt ook deel uit van het wereldwijde success van Nespresso. Ongeveer de helft van de koffiebonen die Nespresso gebruikt voor haar capsules is Rainforest Alliance gecertificeerd. We werken mee aan het behoud van de hoge kwaliteitsstandaarden voor meer dan 80 procent van de productie in Nespresso’s eigen AAA Programma, die we hebben helpen opzetten en uitvoeren.

‘Gereserveerd voor de vinder’

Als je ooit Nespresso hebt geprobeerd, weet je hoe goed het smaakt en hoe consistent de kwaliteit en smaak zijn. Een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Aquiares, behalve het doorbrengen van tijd met de inspirerende, zachtaardige en briljante Don Alfonso, was het proeven van zijn geheime voorraad. Hij noemt het ‘gereserveerd voor de vinder’. Het is het beste van het beste wat zijn land produceert. Deze koffie is zo subliem en zacht van smaak. Er is geen vleugje bitterheid te vinden. En zoals de naam al suggereert is het drinken van deze koffie meer als het drinken van een goed single malt uit Schotland of hele goede wijn, die wat jaren heeft gelegen. Zonder het risico op een kater! Aquiares verkoopt deze koffie in zogeheten micro-hoeveelheden, met doel de meest veeleisende koffiedrinkers in Japan, Singapore en verder.

Dank u wel Don Alfonso voor het delen van uw passie, dat u een loyale partner bent van de Rainforest Alliance en voor die paar pond ‘gereserveerd voor de vinder’-koffie die ik mocht meenemen. Ik denk niet dat deze lang op voorraad zal blijven!”

Nigel Sizer en Don Alfonso.

Nigel Sizer en Don Alfonso.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s