Landbouw

‘Duurzame landbouw is geen alternatief meer. Het is heden en toekomst van boeren’

Toen Jonathan, 33, en David Vega, 30, de koffieboerderij van hun familie, -Finca El Zapotal, in de beroemde koffieregio van Costa Rica Tarrazú-, overnamen, zeiden ze tegen hun 67-jarige vader dat ze nieuwe ideeën hadden om de 3 hectare grote boerderij te runnen. Ze wilden het gebruiken van landbouwgif en synthetische mest terugbrengen en schaduwbomen herintroduceren op het terrein, dat helemaal blootgesteld lag aan de tropische zon. 

david-jonathan-vega-coffee-farmers-coopetarrazc3ba-e1461691624957

De broers David en Jonathan Vega.

Duurzame landbouwpraktijken

“Hij dacht dat we gek waren”, herinnert Jonathan zich. “Hij zei dat de boerderij overgroeid zou worden door onkruid en dat er niks zou gaan groeien zonder kunstmest.” De broers bewezen echter zijn ongelijk. Ze pasten de duurzame landbouwpraktijken toe die hadden geleerd in de training van Coopetarrazú, een coöperatie die 4200 leden telt. Ook begonnen ze te werken met het doel om Rainforest Alliance certificering te verkrijgen voor hun boerderij.

Dat lukte in 2012. In de zeven jaar dat ze de familieboerderij hadden overgenomen en de landbouwmethoden helemaal op de schop gooiden hebben de broers de opbrengsten weten te verdubbelen. Volgens hen krijgen ze nu ook een hogere, meer stabiele prijs voor hun gecertificeerde koffie dan hun vader ooit kreeg. “Onze vader was sprakeloos. Hij kon niet geloven dat dit mogelijk was. Maar hij is erg blij met de resultaten”, aldus Jonathan.

Handmatig onkruid plukken

Met de technische ondersteuning van de experts van Coopetarrazú voerden Jonathan en David bodemanalyses uit en leerden ze hoeveel en wat voor soort mest ze moesten toepassen. Uiteindelijk hebben ze het gebruik van kunstmest teruggebracht met 50 procent. Ze stopten met het gebruik van herbiciden die de bodem kaal en kwetsbaar hadden gemaakt. In plaats daarvan gingen ze onkruid handmatig plukken, waarbij ze genoeg struikgewas overlieten tegen erosie, wat een serieus probleem kan zijn op de steile heuvels van de Finca El Zapotal.

Wilde tabak en bananen

Ook plantten ze honderden bomen, bijna 400 per hectare, waaronder de poró  (Erythrina poeppigiana), fruitbomen, wilde tabak of güitite (Acnistus arborescens) en bananen. Het snoeien van de bladeren doen de broers in het regenseizoen als er minder schaduw en vochtigheid nodig is. Ze laten ze juist weer groeien in het droge seizoen. De schaduw van de bomen en planten beschermt de bodem en koffieplanten tegen de nietsontziende tropische zon en om het juiste vochtigheidsniveau te behouden. De bomen helpen ook  om de bodemkwaliteit te verbeteren door stikstof en organische stoffen uit bijvoorbeeld gevallen bladeren te regelen in de grond die als natuurlijke meststoffen werken. De boomwortels helpen om erosie tegen te gaan en het overvloedige zoete fruit is niet alleen een magneet voor allerlei mooie vogelsoorten, het is ook een bron van gezonde snacks voor de Vega-familie en hun arbeiders.

Wilde dieren

“Onze buren vragen wel eens of we een bos verbouwen in plaats van koffie”, zegt Jonathan met een glimlach. “We zijn erg trots dat al de veranderingen die we in gang hebben gezet ons hebben geholpen om geld te besparen. Nu dat meer boeren certificering krijgen voor hun werk, zien we steeds meer dieren terugkomen hier in het gebied, die al jaren geleden hier niet meer hun neus lieten zien. Dus we helpen het milieu ook nog eens met ons werk. We geloven dat duurzame landbouw geen alternatief meer is. Het is het heden en de toekomst van ons boeren.”

Uitzicht van Finca El Zapotal, waar dieren weer te zien zijn, die al lang verdwenen waren. In de verte de Pirris dam, de grootste van haar soort in Costa Rica.

Uitzicht van Finca El Zapotal, waar dieren weer te zien zijn, die al lang verdwenen waren. In de verte de Pirris dam, de grootste van haar soort in Costa Rica.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s