Landbouw

Vrouwen leiden de weg naar gezondere boerderijen- deel 1

In dit tweeluik, vertelt Josh Tosteson van de Rainforest Alliance over zijn recente bezoek aan koffieboerderijen in Costa Rica die tot de productieketen van Nespresso horen. Hij ontmoette er bijzondere vrouwen die met hun werk de nodige positieve impact hebben op hun omgeving. Zoals Doña Damáris Chávez.

costa-rica“Op de eerste ochtend van mijn recente bezoek aan Costa Rica, ontmoetten wij met het Rainforest Alliance team Carolina Arrieta and Melissa Barrantes. Deze twee vrouwen vertegenwoordigden zowel Nespresso als Ecom, een organisatie die de focus heeft op een duurzame handelsketen. De twee vrouwen zijn onderdeel van een groot team trainers die zowel het Nespresso AAA en Rainforest Alliance certificeringprogramma’s ondersteunen in het veld.

Ze brachten ons naar de boerderij van Doña Damáris Chávez, die ons een warm welkom heette samen met haar dochter. Naast het runnen van een 8 hectare grote koffieboerderij is Doña Damaris een kwekerij begonnen, waar ze zowel inheemse als commerciële boomsoorten kweekt, die ze verkoopt aam Ecom en Nespresso. Die verspreiden de zaailingen aan andere gecertificeerde boeren in dezelfde streek. Toen ze ermee begon werkte ze met 2500 bomen. Ze heeft nu plannen dit aantal uit te breiden.

‘La Roya,’ of beter bekend als de ziekte koffieroest, heeft gezorgd voor verwoestende impacts op de koffieproductie in Midden-Amerika. Op dit moment zijn er flinke investeringen nodig om de gedecimeerde boom- en koffiestruikvoorraden te renoveren. Tenminste in sterke netwerken als de Nespresso/Ecom keten.

Toen we rondliepen over de boerderij van Doña Damaris zagen we grote stukken land waar koffieplanten losgerukt waren. Net als de vele gecertificeerde boeren in Costa Rica die voor Nespresso werken is Doña Damaris bezig om systematisch haar boerderij te renoveren met boomsoorten die beter produceren en resistenter zijn tegen ziekte. Ze heeft nu zelf nieuwe bomen geplant vanuit zaden.

Op een bepaald mooi plekje op haar boerderij, waar verschillende soorten bomen samengroeien met de koffie, vroegen we Doña Damaris naar wat dat nu eigenlijk allemaal oplevert, al die verschillende boomsoorten op haar land. Ze legde uit dat dit leidde tot meer biodiversiteit op haar boerderij. Allerlei diersoorten, zoals gordeldieren, zijn nu een vaste bewoner op haar 8 hectare land. De gordeldieren, lokaal bekend als armadillos, eten wormpjes en ander ongedierte waardoor de gezondheid van de boerderij beter wordt en de behoefte aan landbouwgif kleiner wordt. Een duidelijk voorbeeld van natuurlijke ecosystemen in actie.

Verder lopend langs een pad zagen een dikke heg. Toen we erdoor heen keken zagen we het land van de buren: een niet-gecertificeerde boerderij. Het was schokkend te zien hoe verschroeid de aarde daar was, in tegenstelling tot de gezonde boerderij van Doña Damáris. Waar zij na het verwijden van oude koffieplanten, wel begroeiing laat staan, hebben haar buren gewoon het hele veld verbrand, inclusief al het waardevolle organische materiaal. Dit soort acties kan land zeer kwetsbaar maken voor erosie, zeker tijdens het regenseizoen. Het was een duidelijke contrast tussen de gezonde praktijken van Doña Damáris en de alledaagse praktijken zoals die bij de buren.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s