Toerisme

Roatan blijft paradijselijk met duurzaam toerisme

Het was slechts een kwestie van tijd voordat het eiland Roatan, voor de Caribische kust van Honduras, een toeristische hotspot zou worden. Met het overweldigende Meso-Amerikaanse barrièrerif voor de deur vormt het eiland een van de beste duik- en snorkelbestemmingen ter wereld.  Tel daarbij op de prachtige, witte stranden, het regenwoud, de mangroves en het kristalheldere zeewater en je wilt het liefst er meteen naar toe! Vorig jaar bezochten 1 miljoen reizigers het eiland, wat 100.000 keer zoveel is als vijftien jaar geleden. Hoe kun je dit paradijs nog intact houden?

Ook al groeit het aantal toeristen, toch blijft Roatan's toerisme kleinschalig. Foto: MARTI.

Ook al groeit het aantal toeristen, toch blijft Roatan’s toerisme kleinschalig. Foto: MARTI.

Ook al is Roatan niet bepaald overbebouwd, -meer dan de helft van het eiland is nog steeds regenwoud en als bezoeker kun je nog steeds genieten van lege stranden-, toch is de groei genoeg om de unieke natuurlijke hulpbronnen van het eiland te bedreigen. Stukken regenwoud zijn gekapt voor de bouw van hotels, watervervuiling bedreigt het koraalrif en met het groeien van het aantal toeristen groeit het afval, het aantal auto’s en de riolering mee.

Toerisme-industrie

Daarom zijn verschillende lokale natuurbeschermingsgroepen bij elkaar gekomen om de toerisme-industrie van het eiland op het pad van de duurzaamheid te begeleiden. Sinds 2012 hebben Roatan Geotourism Stewardship Council, Go Blue Central America Geotourism MapGuide, de Coral Reef Alliance and het Mesoamerican Reef Tourism Initiative (MARTI) samen meer dan 450 mensen getraind en 80 bedrijven geholpen om duurzamer te werken. Dat is goed voor ongeveer de helft van de totale toerisme-industrie op Roatan.

Fragiel koraalrif voor de kust van Roatan. Foto: MARTI.

Fragiel koraalrif voor de kust van Roatan. Foto: MARTI.

Evaluatie-tool

Dankzij een nieuwe evaluatie-tool, opgezet samen met de Rainforest Alliance, kunnen de organisaties nu beter onderzoeken hoe de restaurants, hotels, duikwinkels en andere toeristische bedrijven het doen op het gebied van duurzaamheid op Roatan en de andere Bay Islands. “Deze tool laat ons de milieu-impact van de lokale bedrijven meten”, legt Manlio Martínez uit, directeur van Roatan Geotourism Stewardship Council. “Zo kunnen we met hard bewijs bepalen of de veranderingen die de bedrijven hebben doorgevoerd voldoende zijn.

Het is volgens Martinez een grote stap vooruit, zeker aangezien duurzaamheid als concept vrij nieuw is op Roatan. Tot voor kort kenden nagenoeg de meeste bedrijven en huizen geen water- of elektriciteitsmeters. Dus wat het verbruik precies was, wist niemand. Ook recycling was een praktijk die niemand kende en bescherming van het koraalrif was geen prioriteit “aangezien de lokale bevolking niet eens wist wat een koraalrif was”, aldus Martinez.

Duurzaam toerisme

Barbara Wastart verhuisde negen jaar geleden vanuit de VS om de Upachaya Eco-Lodge & Wellness Resort te openen. Deze lodge is tegelijk hotel als een 1 hectare groot natuurgebied. Ze heeft de afgelopen jaren een verandering gezien bij de eilandbevolking als het gaat om duurzaamheid. “Ze beginnen hun ogen te openen over hun eigen voetafdruk. Wij toerisme-ondernemers werken nauw samen met het Roatan Marine Park. We geven erom waar ons afval naartoe gaat en zweren illegale activiteiten, zoals stroperij, af. We worden steeds sterker in onze commitment naar het milieu toe.”

Beschermen van het eigen milieu is hier alleen maar goed voor de zaken, aldus Wastart. “Het helpt om ons eiland nog aantrekkelijker te maken voor het groeiend aantal toeristen dat hier komt op zoek naar duurzame bestemmingen. Roatan verschilt met andere eilanden: je moet er echt een eind voor reizen om deze natuurlijke bronnen te zien. We moeten het eiland wel duurzaam en een kleinschalige toeristische bestemming houden.”

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s