Klimaatverandering/Landbouw

7 Strategieën van Klimaatslimme landbouw

Van knoppen aan de struiken met kerst tot heftigere stormen dan normaal. We hebben de afgelopen maanden allemaal effecten kunnen zien in ons land van het klimaat dat in de war is. Op veel plekken in de wereld zijn de impacts van klimaatverandering echter al behoorlijk groot. Zeker kleinschalige boeren zijn de dupe van veranderende weerpatronen, kortere seizoenen, droogtes en uitbraak van ziektes en ongedierte. 

cherries

Als we niet oppassen kunnen zomaar een aantal van onze producten verdwijnen, zoals koffie, chocolade of wijn.

De Rainforest Alliance werkt samen met gemeenschappen om de uitdagingen van klimaatverandering aan te pakken. Dat doen we door de invoering van klimaatslimme landbouw.

Wat is dat precies? Klimaatslimme landbouw zet landbouwtechnieken in die tegelijk landbouwgrond beschermen en de uitstoot van broeikasgassen tegengaan. De succesvolle implementatie van klimaatslimme landbouw verbetert productiviteit, verhoogt de weerbaarheid van boeren voor de effecten van klimaatverandering en verlaagt de CO2-voetafdruk.

Klimaatslimme landbouw is geen nieuwe vorm van landbouw, maar meer een beheersysteem dat de risico’s op een rij zet van klimaatverandering en de beste praktijken identificeert om deze risico’s aan te pakken.

Hier zijn een aantal strategieën die veel worden gebruikt bij klimaatslimme landbouw.

1. Composteren

Bodemtechnieken zoals composteren helpen om de bodem rijk aan voedingsstoffen te houden en beter om te laten gaan met minder ideale condities, zoals droogte door klimaatverandering. Compost kan worden gemaakt  van allerlei organisch materiaal, waaronder afval van voedsel en planten. Zo helpt het ook boeren hun afvalproductie te verminderen. Gezonde bodem is onmisbaar voor de productie van een goede oogst. Sommige Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen hebben opbrengsten die wel 1,5 tot 2 keer hoger zijn dan hun niet-gecertificeerde collega’s.

2. Handmatig onkruid verwijderen

Om een klus geklaard te krijgen moet je soms je handen vies maken. Het verwijderen van onkruid met de hand in plaats van met giftige landbouwgif is misschien arbeidsintensiever, maar het is beter voor de gezondheid van de bodem en draagt bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen door de boer en zorgt voor lagere productiekosten.

Mahendra Peiris, de manager van de Rainforest Alliance gecertificeerde theeplantage Hapugastenna in Sri Lanka heeft door middel van een programma van selectief onkruid verwijderen zijn uitstoot verlaagd en de oogst flink verhoogd. In dit programma halen medewerkers de meest vervelende onkruidplanten weg, om ze te composteren, maar laten ze gunstig onkruid wel staan zodat deze stikstof kunnen herstellen in de bodem. Peiris is hiermee gaan experimenteren nadat hij had deelgenomen aan een Rainforest Alliance training. Samen met onze trainer in Sri Lanka legt hij dit systeem nu uit aan andere theeplantagehouders en kleinschalige theeboeren in de regio. De boeren gebruiken niet alleen methoden die chemische onkruidverdelgers en mest overbodig maken ook genieten ze meer oogst zonder dat ze daarvoor bos  hoeven te kappen. Omdat hun bodem gezonder is. Een slordige 80 procent van de ontbossing wordt veroorzaakt door de uitbreiding van landbouw. De conversie van bos naar landbouwgrond zorgt voor een aanzienlijke bijdrage aan de productie van broeikasgassen.

3. Gebruik van organische mest

Organische meststoffen bevorderen de groei van gewassen zonder dat daarbij potentieel gevaarlijke chemicaliën nodig zijn. Het resultaat is een gezonde bodem en gewassen die beter bestand zijn tegen omstandigheden van klimaatverandering. Rainforest Alliance trainers in de provincie Lampung van het Indonesische Sumatra geven les aan lokale koffieboeren over hoe ze organische vloeibare meststoffen kunnen maken van compost, dierlijke mest en andere organische materialen. Net als bij compost kunnen hiervoor materialen worden gebruikt die anders gewoon bij het afval terecht zouden komen.

hills

4. Vermindering van bodemerosie

Bescherming van de bodem leidt tot meer bruikbare bestaande landbouwgrond en vermindert dus de noodzaak om meer bos te kappen voor landbouw. Het planten op heuvels of natuurlijke terrassen is een manier om bodemerosie tegen te gaan en schone waterbronnen te behouden. Tegelijkertijd kan het er ook nog uit zien als hoogwaardige landschapsarchitectuur. De Rainforest Alliance neemt deze praktijk mee in trainingen in Rwanda en andere landen.

5. Behoud van water

Toegang tot schoon water is belangrijk voor de gezondheid en vitaliteit van elke agrarische activiteit. Gezien de droogtes die door klimaatverandering worden veroorzaakt en dat landbouw ongeveer 70 procent van al het zoetwater ter wereld gebruikt, is behoud van water dus een topprioriteit. Een van de meest voorkomende manier om water te behouden is door regenwater op te vangen en dat te gebruiken voor irrigatie of andere doeleinden.

6. Integrale gewasbescherming

Klimaatverandering verstoort de habitat van veel dieren. Zo wordt ook de voedselketen verstoord, waardoor ongedierte en ziektes vrij spel krijgen bij gewassen. In plaats van harde pesticiden te gebruiken die de gezondheid van een heel ecosysteem bedreigen, gebruikt integrale gewasbescherming zoveel mogelijk preventieve en natuurlijke methoden als mogelijk. Zoals de introductie van natuurlijke vijanden van het ongedierte. Pesticiden worden nog maar in hele kleine hoeveelheden gebruikt, en alleen als laatste redmiddel.

7. Agrobosbouw

Veeteelt en uitbreiding van landbouw zijn de belangrijkste producenten van broeikasgassen die weer een belangrijke drijver zijn van klimaatverandering. Het CO₂ Coffee project van de Rainforest Alliance pakt klimaatverandering aan in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca, door met meer dan 250 kleinschalige koffieboeren te werken in de Chatina and Zapoteca regio’s. Dankzij het werk met lokale gemeenschappen is het project beloond als Verified Carbon Standard. Centraal in dit project staat agrobosbouw, wat een systeem is van landgebruik dat tegelijk bomen als gewassen produceert. Naast koffiestruiken planten de boeren hier ook bomen. De herbebossing in deze regio haalt naar schatting 130.000 ton aan emissie uit de atmosfeer voor de komende dertig jaar.

De bomen zijn onze helden. Ze beschermen niet alleen onze gewassen maar verminderen ook de uitstoot van broeikasgassen.

Schaduwkoffie aan de rand van het woud. O. Komar-SalvaNATURA

Schaduwkoffie aan de rand van het woud. O. Komar-SalvaNATURA

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s