Landbouw

Betere koffie en oogst dankzij duurzaamheidstraining

De nieuwe president Nigel Sizer ging op bezoek bij een van onze koffieprojecten in Lampung op het Indonesische eiland Sumatra. En zag hoe training van de boeren daar heeft geleid tot betere oogsten, beter kwaliteit koffiebonen en gezondere bodem. Ook helpen ze mee het woud en de dieren beschermen.

“Ook al woonde ik tien jaar lang in Indonesië tussen 2001 en 2011, dit was mijn eerste bezoek aan Lampung, een bergachtige provincie in het meest zuidelijke deel van Sumatra. Thuis van laagland regenwoud, dat een thuis vormt voor allerlei bedreigde diersoorten, waaronder de Sumatraanse tijger. Maar de provincie is ook het thuis van een drukke hoofdstad met 3 miljoen inwoners, Bandar Lampung. Beroemd vanwege de lokale snack: knapperige viscrackers met donkere pepersaus.

Minder bekend zijn de boerengemeenschappen rond de stad, die in de heuvels ten noorden ervan koffie verbouwen. Deze boeren zijn de laatste jaren enthousiaste partners geworden van de Rainforest Alliance. En dat is de reden van mijn bezoek aan de regio.

11-group-photo

Robusta sinds generaties

Koffie groeit het best in koelere tropische temperaturen op een paar honderd meter hoogte. De glooiende heuvels ten noorden van Lampung zijn ideaal voor verschillende Robusta varieteiten. Hier wordt koffie al generaties lang verbouwd, en veel boerderijen zijn gevuld met koffiestruiken die meer dan een halve eeuw oud zijn.

Helaas toen tijdens de zestiger jaren van de vorige eeuw de koffieproductie zich begon uit te breiden, betekende dat ook een uitbreiding van arbeids- en milieupraktijken die de boerengemeenschappen van Lampung schade brachten en het land degradeerden: kinderarbeid, gedwongen arbeid en het overmatig gebruik van landbouwgif.

Bedreigingen voor landbouw én milieu

Deze giftige pesticiden werden zonder bescherming gebruikt door de landarbeiders en boeren. De bodem raakte uitgeput en wat er over was van schaduwbomen werd geleidelijk aan ook verwoest. Als reactie op deze bedreigingen die onverantwoordelijke koffieteelt met zich meebracht voor de belangrijke Sumatraanse ecosystemen, zoals het regenwoud, is de Rainforest Alliance gaan samenwerken met Nescafé, de Nederlandse organisatie IDH en lokale koffiehandelaren om innovatieve en goedkope duurzaamheidstraining en een verificatieprogramma op te zetten voor lokale boeren.

De dag dat ik een aantal van deze partnergemeenschappen bezocht met mijn collega Josh Tosteson, hoofd programma’s, zagen we een landbouwtrainer van de Rainforest Alliance een groep boeren lesgeven over hoe je koffiezaailingen opzet en ‘thee’ kunt maken, een biologische vloeibare mest en bodemverbeteraar gemaakt van groene compost, mest en andere ingrediënten die samen zijn gefermenteerd voordat ze op de planten zijn toegepast. De boeren waren betrokken in geanimeerde discussies. We luisterden mee naar de voordelen en nadelen van het verbannen van landbouwgif, waarbij sommige boeren zich zorgen maakten over lagere productiviteit, terwijl anderen juist vonden dat minder gebruik van pesticide juist leidt tot betere gezondheid van de bodem en dus leidt tot meer opbrengst.

25379599112_76a0065d11_z

Rainforest Alliance trainer Muhammad Kafil laat duurzame landbouwpraktijken zien aan lokale boeren.

20.000 getrainde boeren

Drie jaar na het starten van ons programma in Lampung zijn er nu door ons Indonesische team bijna 20.000 boeren getraind. Ons wetenschappelijk onderzoeksteam heeft de resultaten op een rijtje gezet: verbetering van de oogst (bijna 55 procent voor boeren met zelfs al gedeeltelijke training), betere kwaliteit bonen en verbeterde kwaliteit van de bodem. De gemiddelde omzet voor boeren is gegroeid met 40 procent en boeren scoren hoger op tevredenheid over hun werk, met een gemiddelde van 4 van de 5. En dit allemaal met een klein budget van zo’n 10 tot 15 dollar per boer per jaar.

Ik was echt onder de indruk!

Feestmaal met stinkend fruit

Het meest bijzondere kwam nog aan het einde van de middag toen we ons verzamelden in een van de comfortabele dorpshuizen en werden beloond met een heerlijk feestmaal van lokale specialiteiten: aardnoten, gebakken cassava, bananen, koffie gemaakt met lokale bonen en verse doerian. Ik hou echt van deze vruchten, die ook wel eens worden beschreven als ‘ruikend naar de hel, en smakend als de hemel’. Voor het eerst had ik door hoe goed het extreem ruikende fruit samengaat met koffie. De mix van rijke zoetheid gecombineerde met de chocolade-achtige smaak en textuur van de koffie was heerlijk! In Bahasa Indonesisch wordt dit kopi duren genoemd. Als je ooit de kans krijgt, probeer het! Laat je niet afschrikken door de geur.

25379596502_db531f5652_z

Koffieboer Tumivjan in gesprek met Nigel Sizer.

Terug in de auto na ons bezoek hadden Josh en ik een levendig gesprek met Intan Fardinatri, onze geweldige en charismatische lokale manager. We waren het met haar eens hoe urgent het is om ons trainingsprogramma uit te breiden naar een breder landschap, zodat we bestaande initiatieven kunnen helpen om lokale bossen te beschermen, bestaande wildcorridors te herstellen en slimme marktverbindingen kunnen creëren tussen mensen wereldwijd die begaan zijn met klimaatverandering en kleinschalige boeren die open staan voor financiële prikkels om meer bomen op hun land te plaatsen.

Dit was echt een zeer inspirerend bezoek. Het heeft me echt geholpen om beter te begrijpen hoe de Rainforest Alliance en partners samen weerbare gemeenschappen opbouwen en bossen beschermen. En tegelijkertijd de markt en bedrijven linken aan duurzame financiering. Ik kan niet wachten op mijn volgende trip!

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s