bossen

14 Dingen die je nog niet wist over bomen

Als kinderen waren bomen altijd onze magische vrienden. Ze verzorgden schaduw voor ons, koelte in de zomer en takken om vogels op te kijken. Maar bovenal waren ze geweldige plekken om in te klimmen en ons in te verstoppen. En ze zijn ons nooit vergeten. Ze geven ons nog steeds schone lucht en filteren ons zoet water. 14 Dingen die je nog niet wist over bomen en bossen:

bomen

 1. Ze zorgen voor schone lucht. Wist je dat 1 boom per jaar maar liefst 22 kilo aan CO2 omzet in schone lucht?
 2. Wist je dat alleen het Amazone-woud in Zuid-Amerika al 20 procent van ’s werelds zuurstof produceert?
 3. Dat regenwouden en andere bossen een veilig thuis zijn voor allerlei diersoorten is algemeen bekend. Maar wist je dat sommige wouden per halve hectare maar liefst 15.000 soorten huisvesten?
 4. Al bedekken ze nog maar 6 procent van het aardoppervlak, je vindt in tropische regenwouden maar liefst 50 tot 80 procent van alle planten- en diersoorten die op land leven. Bengaalse tijgers, berggorilla’s, orang-oetans, jaguars en blauwe pijlgifkikkertjes. Het zijn maar een paar van de ontelbare magische wezens die te vinden zijn in regenwouden. Helaas vechten veel deze diersoorten tegen uitsterven. Hun voortbestaan is dan ook cruciaal voor het behoud van de wonderlijke maar kwetsbare ecosystemen in de regenwouden.
 5. Wist je dat bomen ook voor koelte zorgen. In zijn schaduw kan een volwassen boom de zomerhitte terugbrengen met maar liefst 13 graden.
 6. Wist je dat regenwouden onmisbaar zijn voor het behoud van onze wereldwijde voorraad aan zoet- en drinkwater. Ze werken als natuurlijke waterfilters en voorkomen dat vervuiling en afval in onze watervoorraden terechtkomen. Ook vertragen ze overtollig regenwater door het naar ondergrondse reserves te sturen. Zeker een vijfde van ’s werelds zoetwatervoorraad is te vinden in het Amazonebekken.
 7. Ook al worden er enorm veel bossen gekapt, ze zijn nog steeds groot genoeg om de wereldwijde tijgerpopulatie de ruimte te geven om te verdubbelen, zo blijkt uit onderzoek. Dat is het doel immers voor 2022: twee keer zoveel tijgers als vandaag de dag.
 8. Wist je dat een kwart van alle moderne medicijnen is gemaakt met bestandsdelen uit regenwoudflora. Van alle planten die nuttig worden geacht bij het behandelen van kanker is 70 procent alleen te vinden in regenwouden. Kortom, de regenwouden zijn de natuurlijke apotheken van de wereld.
 9. Wist je dat bijna 90 procent van de mensen wereldwijd, die leven in extreme armoede, afhankelijk is van bossen in hun bestaan.
 10. Als we het over regenwoud hebben denk je automatisch aan tropisch bos vol exotische planten en dieren. Wist je dat regenwoud in noordelijke landen te vinden is, zoals in Canada, de VS, China, Japan maar ook in Europa (het voormalige Joegoslavië en Georgië). Misschien het meest bekende gematigde regenwoud is het zogenaamde Great Bear Rainforest aan de westkust van Canada. Dat strekt zich uit van de centrale en noordkust van British Columbia, de Discovery-eilanden in de buurt van Campbell River, helemaal tot aan de grens van Alaska.
 11. Als je aan ons land denkt zie je vooral weilanden en steden. Ons land is slechts voor 12 procent van ons land bedekt door bos, ongeveer 373.000 hectare. Dat is best wel laag vergeleken met andere Europese landen als Zweden (76 procent), Finland (72 procent) en Slovenië (60 procent).
 12. Wist je dat er per dag 27.113 hectare regenwoud wereldwijd wordt verwoest. Dat is nog steeds alarmerend! Veel diersoorten zijn dus in gevaar! Elke minuut verdwijnt er een stuk regenwoud ter grootte van ongeveer 36 voetbalvelden. Per jaar is dat een gebied zo groot als het land Nicaragua. Bijna de helft van de regenwouden wereldwijd is al verwoest.
 13. Wist je dat er bijna 39 miljoen hectare regenwoud duurzaam wordt beheerd volgens de standaarden van de Rainforest Alliance. Dat scheelt evenveel broeikasgassen als de jaarlijkse uitstoot van bijna 7,2 miljoen auto’s. We hebben daar ruim 1.3 miljoen mensen voor getraind.
 14. Wist je dat je ook vanuit ons land kunt helpen om regenwouden te beschermen? Door bijvoorbeeld producten te kiezen met het groene kikkertje, ons Rainforest Alliance Certified™ keurmerk. Daarbij help je niet alleen de bossen, ook zorgen de eisen voor schaduwbomen op koffie- en cacaoplantages voor betere kwaliteit koffie en betere cacaobonen. Je profiteert er dus zelf dubbel van.

Tijd dus om wat terug te doen voor onze oude vrienden. Help ons om hen te laten overleven en de balans van bossen op aarde terug te vinden. Deel dit en help ons om minimaal 27.000 mensen te bereiken. Een voor elke hectare regenwoud die per dag verloren gaat.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s