Koffie/Landbouw

Certificering voor koffieboeren, wat levert dat op?

Sinds 1995, toen het eerste Rainforest Alliance koffiecertificaat  toegekend werd aan een boerderij in Guatemala, is het aantal van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen gegroeid naar 194.356 bedrijven in 24 landen. Duizenden boeren hebben een opleiding gehad om hun opbrengsten te verhogen en de gezondheid van hun landbouwgrond voor toekomstige generaties te beschermen. Een aantal van hen laten we aan het woord.

pickers-honduras

Koffieplukkers op Finca Montecristo in Honduras.

“Na acht jaar van certificering heeft Finca Montecristo in Honduras een groot aantal veranderingen ondergaan. De werknemers, met inbegrip van vrouwen, krijgen nu minimumloon of hoger. Er wordt niet meer gejaagd op wilde dieren, zoals herten en slangen, voor voedsel of als betaling. We hebben nu een waterbeheersplan. De werkers op het land profiteren van lokaal geteelde voeding en de mogelijkheden voor verdere training en opleiding. Tot slot hebben bodemonderzoeken en gerichte bemesting geleid tot lagere kosten en een verhoogde productiviteit.”-Armando Cruz, Manager van Finca Montecristo.

“Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je hard werkt, koffie voor je voedsel kan zorgen en je in staat stelt om een beter leven te hebben met je familie. Ik kan meer inkomen hebben dankzij degenen die mij hebben getraind in duurzame landbouw en het behoud van alle van de natuurlijke hulpbronnen die we hebben in onze gemeenschap.” -Don Julio Camana van Nagazu Villa Rica in Peru.

Jorge Bolañas, Manager voor Finca Medina in Guatemala, is de koffieziekte roest te slim af met een combinatie van natuurlijke behandelingen, zoals gips en kalk en enkele fungicide spuit. In tegenstelling tot zijn buren, die verliezen van oogst meer dan 25 procent hebben ervaren, ondanks  fungicidebehandelingen van vijf of meer keer per jaar, hebben Jorge en de tientallen lokale kleine boeren, die zijn methode hebben toegepast, slechts 5-10 procent reductie van de oogst. Jorge heeft ook  uitstekende gewasbeheerpraktijken ingesteld, met inbegrip van feromoondoosjes om ongedierte tegen te gaan, het composteren van koffie-afval (dat meer dan 30 procent van de voedingsstoffen levert voor zijn velden) en de herbebossing van hellingen (het creëren van potentiële leefgebied voor bestuivers). Hij meldt ook dat zijn netto-inkomen hoger is dan die van veel van zijn buren.

De gemeenschap van Nagazu in Peru.

De gemeenschap van Nagazu in Peru.

In de beschermde gebieden  op de koffieboerderij van Daterra hebben biologen zeldzame ara’s, uilen, jaguars en een gigantische miereneter gevonden.  Daterra, een 6.000 hectare grote boerderij, gelegen in de Cerrado (savanne) in het zuidoosten van Brazilië, staat bekend voor zijn superieure bonen maar ook voor haar inzet voor de natuur en voor klimaatslimmevlandbouw. In 2012 was de boerderij de tweede koffieplantage ter wereld die Rainforest Alliance verificatie kreeg daarvoor. De helft van Daterra’s land wordt in zijn natuurlijke staat gehouden. Dit helpt zowel om CO2 op te slaan en biedt onderdak, migratieroutes en voedsel voor wilde dieren. Vorig jaar hebben we een interview gehouden met Isabela Pascoal van Daterra

Lees meer over de positieve effecten van de Rainforest Alliance certificering.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s