Koffie

Een blik op koffie- verleden en heden

Van latte macchiato, espresso, cappuccino of gewoon een filterkoffie. Koffie is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar kennen we het verhaal erachter eigenlijk wel? Hier een kleine historie over de reis die koffie de afgelopen maakte. Van een exotisch product tot een alledaagse must.

Espresso maken. Foto: Pieter Verbeek.

Espresso maken. Foto: Pieter Verbeek.

Een korte historie van een lange reis

De vroegst bekende bewijzen van het bestaan van koffie als drank gaan zo’n 600 jaar terug in de tijd naar een aantal Soefi-tempels in Jemen. Daar werd de drank gebruikt bij religieuze ceremonies. Ergens in de late 16e eeuw brachten Italiaanse handelaren koffie voor het eerst mee naar Europa. En toen de Europese kolonisten de koffieplanten meenamen naar hun kolonieeen in de Nieuwe Wereld bleken ze het daar heel goed te doen. In 1683 bij de Slag om Wenen werden grote hoeveelheden van de populaire koopwaar koffie veroverd op de terugtrekkende Turkse troepen. Het was een Poolse officier, genaamd Jerzy Kulczycki, die een koffiehuis opende in Wenen en de gewoonte van koffiedrinken met melk en suiker populair maakte. En een paar honderd jaar later, in 1995, vestigden de eerste Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboerderijen zich in Guatemala.

coffee_Koffieconsumptie van vandaag

Wereldwijd worden er dagelijks 1,4 miljard kopjes koffie gedronken. Wij Nederlanders kunnen er wat van. Ons land is het vijfde grote koffiedrinkende land ter wereld. De top 5 bevindt zich opvallend genoeg alleen maar in Noord-Europa: Finland, Noorwegen, IJsland, Denemarken en Nederland. Heeft het misschien te maken met ons koude en natte klimaat?

Koffieproductie van vandaag

Op de huidige wereldmarkt is ongeveer 5 procent van de verkochte koffie verbouwd op Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen. In totaal wordt het gewas verbouwd in 50 landen wereldwijd, waarvan zo’n 60 procent van de koffiebonen afkomstig is uit Latijns-Amerika. Schaduw van bomen, deel van onze standaard, is een van de meest doorslaggevende voorwaarden voor het bepalen van de kwaliteit van het gewas en de bescherming van het milieu.

Onze impacts

Meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd zijn afhankelijk van koffieproductie voor hun levensonderhoud. 825.000 van hen profiteren rechtstreeks van onze duurzaamheidstraining en certificeringsprogramma’s. Onder de Rainforest Alliance certificering vallen momenteel 45.000 koffieboerderijen en 335.000 hectare landbouwgrond, verdeeld over 24 landen.

Koffiebessen van Daterra.

Koffiebessen van Daterra.

Voor meer informatie over wie dat zijn en over ons werk in koffie kijk op onze internationale website

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s