Landbouw/Water

Boeren spelen sleutelrol in wereldwijde watercrisis

Landbouw gebruikt 70 procent van onze wereldwijde zoetwatervoorraad. Boeren zijn dan ook de sleutel tot een duurzame toekomst. Hoe precies? Josh Tosteson, Executive Vice President van de Rainforest Alliance Josh legt uit.

Water is al sinds de eerste dag één van de belangrijkste thema’s in het werk van de Rainforest Alliance. Omdat landbouw nu eenmaal de grootste gebruiker is van ons zoetwater. 70 procent van die voorraad gaat naar de teelt van gewassen. De manier waarop boeren met water omgaan is dan ook integraal aan economische, sociale en ecologische duurzaamheid.

Zuiver water in het regenwoud. Foto: Jeff Allenby.

Zuiver water in het regenwoud. Foto: Jeff Allenby.

Wat zijn de grootste bedreigingen van landbouw voor onze watervoorraad?
“Afval uit landbouw, of het nu biologisch is (mest) of chemisch (pesticiden) kunnen onze waterwegen vergiftigen. Duurzame landbouwpraktijken, zoals wij promoten via de SAN- standaard (Sustainable Agriculture Network) bieden boeren simpele praktische oplossingen. Denk aan het beheren van grote bufferzones die bij voorkeur beplant worden met inheemse boomsoorten. Die zones liggen tussen de landbouwgrond en rivieren en beken die over het terrein stromen. Als je kijkt naar onze impacts en de onderzoeken leest zie je dat waterkwaliteit verbetert op boerderijen die de praktijken hebben overgenomen die wij hen leren in de training en certificering, welke gewassen ze ook verbouwen of waar dan ook ter wereld.”

Als we vooruitkijken, heeft de Rainforest Alliance dan nieuwe strategieën ontwikkeld om boerengemeenschappen te helpen in landschappen met waterschaarste?
“Niet-duurzame landbouwmethoden leiden tot overconsumptie van water op boerderijen. Ook bedreigen ze de veerkracht en levensvatbaarheid van boerenbedrijven in regio’s die gevoelig zijn voor klimaatverandering. Tegelijk verminderen ze de watervoorraad voor andere doeleinden. Dus onze volgende stap als het gaat om water is om het watergebruik van landbouwpraktijken efficiënter te maken. Klimaatverandering, met name variabele neerslag, heeft nu al een impact op boerderijen. Het opbouwen van veerkracht voor klimaatverandering betekent water slimmer gebruiken en elke druppel bewaren. Het oppompen van grondwater voor de irrigatie van gewassen is gewoonweg niet duurzaam. Uiteindelijk over langere tijd is grondwater namelijk geen hernieuwbare bron. Wij brengen oplossingen met lage kosten, zoals het graven van geulen. Deze greppels langs de contouren van de akker vangen water op en laten het infiltreren en terug sijpelen in de grond.”

Josh Tosteson

Josh Tosteson

Kun je wat voorbeelden noemen van Rainforest Alliance waterprojecten?
“In Rwanda hebben we lagunesystemen geïntroduceerd rond sommige koffiewasstations, die het afvalwater opvangen en behandelen. In Kenia behandelen de theeboeren met wie we werken nu het grijze afvalwater eerst voordat ze het terug laten voeren in de waterwegen. In Oaxaca, Mexico, werken we met jongeren in koffiegemeenschappen om agrobosbouw te introduceren- het verbouwen van inheemse boomsoorten tussen de koffiestruiken die opbloeien in hun schaduw. Deze combinatie van landbouw en bosbouw helpt om het microklimaat van dit gebied te stabiliseren en water in de grond te houden.”

Waarom is water zo’n actueel thema geworden?
“Het risico van waterschaarste is een direct gevolg van niet-duurzame landbouwpraktijken, klimaatverandering en de groeiende vraag naar landbouwproducten. Het is één van de meest urgente crisissen waar de mensheid nu mee te maken heeft. Niemand van ons kan overleven zonder een consistente, veilige watervoorraad. De boerengemeenschappen met wie wij werken begrijpen dat beter dan wie dan ook.”

water-life_NL

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s