Natuurbescherming/Rainforest Alliance

Ter nagedachtenis aan Walter Méndez Barrios- held van het regenwoud

Afgelopen 16 maart is Walter Méndez Barrios, een onverschrokken verdediger van landrechten van lokale gemeenschappen en kampioen bosbeschermer, neergeschoten in de buurt van zijn huis in de regio Petén van Guatemala.

“De zwaarbevochten successen van gemeenschappen, zoals die van Walter midden in het Maya Biosfeer Reservaat, staan voor een wereldwijd model hoe door lokaal beheer van natuurlijke hulpbronnen zowel bossen als mensen kunnen profiteren.

Het verschrikkelijke nieuws van de moord op Walter herinnert ons er maar weer aan dat zelfs wanneer er aanzienlijke success is geboekt, dit toch altijd gepaard gaat met groot persoonlijk risico. Tegelijkertijd zetten we door de tragische vroegtijdige dood van deze held dubbel zo hard in voor de versterking van landrechten van lokale gemeenschappen en voor duurzame lokale bosondernemingen.

In solidariteit met Walter’s familie, vrienden, de gemeenschap en ACOFOP, daarom dit eerbetoon hier op de Frog Blog. Geschreven door vriend en college van Walter, José Román Carrera van de Rainforest Alliance.”
Nigel Sizer, Rainforest Alliance president

Walter Manfredo Méndez Barrios, de zoon van boeren, werd geboren op 5 januari 1980 in het landelijke, oostelijk deel van Guatemala, waar hij woonde tot hij tien jaar oud was. Op die leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar de Petén, het regenwoudrijke noordwestelijke deel van het land.

Als kind had Walter maar beperkte mogelijkheden tot formeel onderwijs. Hij leerde vooral in het bos en het veld, waar hij samen met zijn broers en vader werkte. Van jongs af aan was hij een actieve, intelligente geest.

Al toen hij een jongere was werd hij actief in zijn dorp. Hij trad toe tot de lokale coöperatie La Lucha Cooperative. Later werd hij verkozen tot locoburgemeester van de gemeente, een positie die hij gebruikte om de lokale sociaal-economische ontwikkeling in zijn dorp te bevorderen.

In 2013 werd hij verkozen tot president van La Lucha Cooperative voor een periode van twee jaar. Zijn prestaties leidde tot zijn herverkiezing voor een nieuwe termijn van twee jaar. Walter werkte altijd voor het collectief welzijn, het bevorderen van gelijkheid, rechtvaardigheid en ontwikkeling. Hij was volkomen overtuigd dat duurzaam beheer van het bos grote voordelen en kansen voor iedereen zou opleveren. Dat is precies waarom hij een sterke relatie met de Rainforest Alliance onderhield. Zijn interesse in de duurzamer bosbeheer deed hij waarschijnlijk op toen hij nog als jongere in aanraking kwam met Forest Stewardship Council (FSC) certificering door de Rainforest Alliance.

Walter was een belangrijke leider onder de coöperaties van het Usumacinta-rivierengebied in het nationaal park Sierra Lacandon. Hij initieerde en presenteerde de eerste geïntegreerde bosbeheer- plannen in samenwerking met de Rainforest Alliance en de Nationale Raad van beschermde gebieden (CONAP). Doel: , de werkgelegenheid en investeringen te vergroten door de verkoop van producten, zoals Ramón-noten, xate, en andere niet-hout producten.

Hij was een visionair met grote dromen , én de overtuiging dat een duurzaam, door de gemeenschap gerund bosbedrijf, de potentie heeft om zijn gemeenschap te veranderen. Deze overtuiging leidde ertoe mee te doen met de Rainforest Alliance, op een veldbezoek meer dan 800 kilometer van zijn huis, waar hij op zoek was naar manieren hoe je het best de Ramón-noten kan drogen en verwerken. Hij hielp met het testen van de machines die de noten moesten verwerken, die later grote voordelen zouden brengen aan zijn gemeenschap.

Walter’s familie en thuis waren altijd het start- en eindpunt voor een bezoek van een Rainforest Alliance team. Hij stelde altijd zijn huis open voor ons, of het nu was om te rusten, de nacht door te brengen, of een maaltijd te delen.

Hij vocht onvermoeibaar om landrechten te verkrijgen voor zijn coöperatie-een gevaarlijke baan in een plaats waar steeds meer verkoop en aankoop van grond plaatsvindt ten behoeve van illegale activiteiten.

Bevorderen van duurzaam bosbeheer is een baan die steeds moeilijker en gevaarlijker in deze regio, omdat het rechstreeks ingaat tegen de plannen van de georganiseerde criminaliteit en andere machtige groepen die gebieden onder hun controle willen krijgen.

Hun manier van werken is om leiders als Walter te laten zwijgen en te intimideren. De moord laat niet alleen zes kinderen zonder vader, een vrouw zonder echtgenoot, maar ook een gemeenschap zonder hun visionaire leider. Voor het Rainforest Alliance team in Petén, zal Walter altijd blijven voortleven in ons geheugen. Zijn afwezigheid vormt een grote leegte, maar de beste manier om hulde te brengen aan zijn nagedachtenis is om door te gaan met ons werk, de uitvoering van onze missie, en het helpen bereiken van Walter’s visie. Wat er ook gebeurt.

Onze aarde heeft meer leiders zoals Walter nodig. We zullen blijven helpen bij het vormen en ondersteunen van leiders als Walter totdat het beheer van natuurlijke hulpbronnen voor lokale gemeenschappen goed is geregeld.
José Román Carrera

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s