Landbouw

Ketenzekerheid voor kleinschalige boeren Azië

In Zuidoost Azië is momenteel 185.000 hectare boerenland Rainforest Alliance gecertificeerd. Van thee, cacao tot palmolie. 90 procent van dit land wordt beheerd door kleinschalige boeren, zo’n 83.000 gecertificeerde producenten in totaal. Maar het bouwen van duurzame ketens voor kleinschalige producenten kan moeilijk zijn.

Door Edward Millard, directeur Landschappen en Levensonderhoud voor Azie van de Rainforest Alliance. 

“Lagere productiviteit, beperkte toegang tot technische diensten, zwak bedrijfsmanagement en sociale buitensluiting zijn maar een paar van de problemen waar kleinschalige boeren tegenaan lopen.

Productieketen

Op hun beurt vinden bedrijven het weer moeilijk om kleinschalige boeren op te nemen in hun productieketen. Door de concurrentie op de markt moeten de bedrijven kostenbewust zijn, met als resultaat dat ze beperkte capaciteit hebben om de kleinste en meest afgelegen producenten erbij te betrekken of te werken met producenten die niet voldoen aan hun kwantitatieve of kwalitatieve standaarden.

Hier bij de Rainforest Alliance werken we met boeren en met bedrijven om de unieke zaken en risico’s te onderzoeken die spelen bij de inkoop van grondstoffen in de Zuidoost Aziatische regio. Om de uitdagingen aan te pakken waarmee kleinschalige boeren te maken hebben, zijn hier een paar voorbeelden van onze aanpak.

farmer-training-indonesia-copy

Training van boeren in Sulawesi. Foto: Rainforest Alliance.

Effectieve training van boeren

Een must hierbij is relevant, makkelijk te begrijpen en stimulerend cursusmateriaal. In centraal Sulawesi ondervonden we dat effectieve training een aanzienlijke impact heeft gehad op het verbouwen van cacao. Het verwijderen van zieke cacaovruchten van de bomen, die tot maar liefst 30 procent oogstverlies leidden, groeide als praktijk op de boerderijen van 41 naar 95 procent. Het gebruik van de gevaarlijke herbicide paraquat is verminderd van 93 naar 16 procent en is vervangen door geïntegreerd gewasbeheer. Daarnaast is de renovatie van de boerderijen gegroeid van 0 naar 89 procent.

Trainingscursussen op maat

Meer vrouwen kunnen meedoen aan trainingscursussen als ze speciaal op maat zijn gemaakt naar hun interesse. Denk aan onderwerpen als gezonde voeding. Ook training in financien trekt veel vrouwen aan, omdat zij vaak degenen zijn die het huishoudelijke budget beheren. We hebben gezien dat de deelname van vrouwen groeit als er ook vrouwelijke trainers zijn en als de cursussen plaatsvinden op tijden die het best samengaan met de huishoudelijke activiteiten.

women-asia

Motiveren van deelnemers

Een van de grootste zorgen van de bedrijven die werken met producten als cacao en thee is dat er een gebrek aan motivatie is onder jonge mensen om de boerderij van hun ouders over te nemen. De kinderen van veel kleinschalige boeren verlaten het dorp om naar steden te verhuizen waar ze hopen op een betere toekomst dan het boer-zijn. Om deze trend tegen te gaan moeten we kleinschalige landbouw meer winstgevend maken en er een meer bedrijfsaanpak aan geven. De Rainforest Alliance en anderen hebben gezien dat bijvoorbeeld het gebruik van mobiele technologie om informatie te verspreiden en financiele transacties mee te doen jongere generaties aanspreekt. Ook het trainen van jonge mannen en vrouwen als boeren, die dan zelf hun kennis delen met anderen is een effectieve strategie gebleken. Jonge mensen voelen zich gemotiveerd als ze toegang hebben tot training en als ze worden gezien als leiders in hun omgeving.

Om keten-zekerheid en –weerbaarheid op te bouwen met kleinschalige boeren zijn wel boerderijen nodig die genoeg produceren en winstgevend zijn. Die daarnaast ook nog eens oog hebben voor de natuurlijk omgeving en de mensen die er werken, zodat ze hun gewassen kunnen blijven verbouwen op langere termijn. Ook zijn er specifieke keten arrangementen nodig die commercieel efficiënt en wederzijdse respect laten zien, zodat beide kanten van de keten de waarde van de relatie inzien. Vooruitgang in technologie en communicatie en de commitment om duurzaam in te kopen bieden samen een positieve omgeving voor de directe en aantoonbare deelname van kleinschalige boeren in de keten. De mate van succes wordt bepaald door de capaciteit van alle partners om de barrières in te zien en om effectieve initiatieven op te zetten om ze tegen te gaan.”

Edward Millard presenteerde eerder deze maand op de Sustainability for Smallholders conferentie van het Innovation Forum hoe je ketelzekerheid voor kleinschalige boeren opbouwt.

Kijk hier voor meer over ons werk in duurzame landbouw.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s