Biodiversiteit

5 Beroemde Bomen die ons inspireren

Torenhoog, sierlijk gebouw en stevig geworteld in de grond zorgen bomen niet alleen voor de lucht die we inademen, maar zien en horen ze ook alles wat wij mensen doen. Vandaag op Wereld Bossen Dag daarom een paar bijzondere bomen op een rijtje.

23951864029_a5f7cb8045_z

Bossen zijn getuige geweest van zowel het beste als het slechtste van de mensheid. Ze bieden onderdak voor de eerste kus van prille liefden, een schuilplaats voor strijdende troepen in oorlog, een goede plek om spelletjes te spelen, zoals verstoppertje maar ook allerlei vreselijke misdaden. Het is niet gek dat ze dan ook een belangrijke rol spelen in onze liedjes, volksverhalen, beeldende kunst, religie en andere uitingen die wij hebben. Ook luidt de wijsheid dat je niet door de bomen het bos uit het oog moet verliezen. Wij willen hier op de Frog Blog juist een eerbetoon doen aan deze prachtige levende wezens.

1. De wereldboom
In vroeger tijden geloofden de oude Maya’s dat de ceibaboom, bij ons beter bekend als de kapokboom of wereldboom, in het centrum van de aarde stond. Deze boom kan uitgroeien tot ruim 60 meter hoogte en is te vinden in heleboel landen. Van Mexico tot de Amazone tot West-Afrika. Sommige variëteiten van de boom hebben stekels of doornen, die van de boom een dreigende gedaante maken.

18173248140_ee77c7a911_z

2. De geldboom
Veel ouders hoor je het zeggen. Geld groeit niet aan de boom. Maar dat gaat niet op voor de watercacao (Pachira Aquatica). Die is namelijk beter bekend als de geldboom. Helaas groeien er niet echt munten aan de takken van deze boom. Maar volgens de legende luidt dat hoe weelderiger de bladeren van de boom zijn, hoe groter het financiële welzijn van de eigenaar wordt. In zijn natuurlijke habitat, de wetlands van Midden- en Zuid-Amerika, kan de boom uitgroeien tot ruim 18 meter hoogte. Ook als huisplant is de geldboom populair. Hoe groter de pot is, hoe groter de boom groeit. En als die legende nou toch waarheid blijkt te bevatten….?

8431739381_dd40600937_z

3. De boom van de hoop
Tijdens de jaren 1920 en 1930 bestond één stuk van Seventh Avenue in de New Yorkse wijk Harlem uit alleen maar theaters en nachtclubs. Daartussen groeide één eenzame iep die een speciale rol kreeg. Acteurs en entertainers wreven even de boom voor hun shows voor geluk. Zo kreeg de boom de bijnaam Boom van de Hoop. Toen hij in 1934 werd gekapt om de straat te verbreden, werd een deel ervan geplaatst in het Apollo Theater. Vandaag de dag raken deelnemers van Amateur Night toneelavonden nog steeds even het stuk boom aan voor goed geluk, voordat ze het podium opklimmen bij de notoire kritische zaal van het Apollo’s. Bekende artiesten wisten Amateur Night niet te winnen in het begin van hun carriere. Zoals Lauryn Hill, Luther Vandross, en Dave Chappelle. Misschien hadden ze de Boom van de Hoop niet aangeraakt?

tree-of-hope

 

4. De perziken van onsterfelijkheid
De Peento boom (prunus persica) draagt hele bijzondere vruchten. Volgens de Chinese mythology groeien aan deze bomen de perziken van onsterfelijkheid. Volgens de legende had de godin Xiwangmu 3600 Peento bomen op haar grondgebied, in de heuvels van westelijk China, staan. Iedereen die van de perziken at ontving eeuwig leven. Maar zo makkelijk was het niet. Het fruit was pas rijp om de drieduizend, zesduizend en negenduizend jaar. En echt vrijgevig was Xiwangmu niet. Vandaag genieten wij gewone stervelingen van de zoet sappige peento-perziken, die ook bekend staan als donut-perziken.

peach

5. De Afrika-boom
Als er één boom is die symbool staat voor een heel continent is dat wel de acacia. Op de een of andere manier is deze op de voorkanten van vele boeken, en veel in films, te zien als symbool voor Afrika. Het volgende plaatje laat dat duidelijk zien. Maar hoe mooi de boom is, echt representatief voor het continent kan het niet zijn. De biodiversiteit in Afrika is zo enorm divers. De Rainforest Alliance is trots erop te werken aan het behoud ervan in verschillende landen, zoals Ghana en Kenia.

books

 

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s