Inheemse volken/Toerisme

Lokale Maya’s beheren zelf hun duurzaam toerisme

Slechts twee uurtjes rijden ten zuiden van de blitse torenhoge hotels en luxe winkelcentra van Cancun (Mexico) ligt de Zona Maya, een gebied vol weelderige jungle, bezaaid met ruïnes van oude Maya tempels.

Toeristen kunnen deelnemen aan eeuwenoude genezingsrituelen. Foto: MayaKa'an.

Toeristen kunnen deelnemen aan eeuwenoude genezingsrituelen. Foto: MayaKa’an.

Jaguars en poema’s zwerven hier door de bossen daar, en ara’s vliegen boven de bomen. De Zona Maya is ook de thuisbasis van gemeenschappen wiens taal en tradities dateren van voor de komst van de Spaanse kolonisten. Ook al blijven deze oeroude culturen levend, de lokale economie doet dat niet: zeker een kwart van de bevolking in de Zona Maya leeft in extreme armoede, en verdient minder dan 1,25 dollar per dag.

Met dank aan een initiatief die de inheemse volkeren helpt nieuwe manieren te vinden voor een duurzaam levensonderhoud, leert de lokale Maya-bevolking hun rijke erfgoed en cultuur te delen met toeristen. Bezoekers van de Zona Maya kunnen deelnemen aan een zuivering ceremonie in een temazcal (zweethut), leren werken met weefgetouwen in de oude stijl, luisteren naar de verhalen en mythem van een van de ouderen van het dorp en genieten van oeroude dansen en andere Maya tradities.

Lokale bevolking organiseert natuurtochten door het mangrovewoud van Sian Ka'an. Foto: Yessenia Soto.

Lokale bevolking organiseert natuurtochten door het mangrovewoud van Sian Ka’an. Foto: Yessenia Soto.

De lokale bevolking organiseert nu ook tours door de adembenemende wetlands van het Sian Ka’an Biosfeer Reservaat, waar de mangrovebossen liggen in prachtig blauw en helder Caribisch water. Dit natuurpark is een UNESCO World Heritage Site. Er zijn cenotes, ondergrondse grotten vol water, je kunt er kajakken en er lamantijnen tegenkomen, krokodillen, jaguars en allerlei andere dieren. Ook zijn er meerdere ruines van Maya tempels. De oude Maya’s gebruikten de kanalen in dit gebied vroeger als handelsroutes.

Het is allemaal onderdeel van MayaKa’an, een project gericht om het platteland en de inheemse bevolking in de Zona Maya een manier te geven om van duurzaam toerisme te leven. Het is een gezamenlijk project van Mexico’s National Commission of Natural Protected Areas (CONANP), het Ministerie van Toerisme en de lokale NGO Asociación Amigos de Sian Ka’an, en gefinancierd door de Inter-American Development Bank (IDB), MayaKa’an bestaat uit 14 coöperaties, afkomstig uit negen inheemse gemeenschappen, die allen deelnemen aan workshops die door de Rainforest Alliance worden gegeven. In de trainingen leren de leden van de coöperatie over business management, hoe je met klanten omgaat en over duurzaamheid en marketing.

Rosa Tzab is lid van de Sijil Noh Ha coöperatie, die nu 1500 – 2000 toeristen per jaar ontvangt “Het maakt me trots om bezoekers onze oorsprong, onze cultuur, en alles wat we doen hier bij de coöperatie te laten zien.” Voor veel toeristen is wat Tzab en de leden van de coöperaties van Mayaka’an bieden een rijke, onvergetelijke reiservaring.

Midden in het Sian Ka'an park ligt de oude tempel Xlahpak. Foto: Yessenia Soto.

Midden in het Sian Ka’an park ligt de oude tempel Xlahpak. Foto: Yessenia Soto.

 

 

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s