Landbouw/Vrouwen

Hoe maak je zeep uit cacaoresten?

Certificering helpt boeren om hun bedrijfsvoering te verbeteren en om een duurzaam levensonderhoud te ontwikkelen voor hun families en gemeenschappen. Een belangrijk deel van dit proces is de empowerment van vrouwen door hun de kans te geven om nieuwe manieren te leren om hun inkomsten aan te vullen. Bijvoorbeeld door de resten van cacaovruchten te gebruiken om zeep mee te maken.

Een alternatieve methode om geld te verdienen geeft vrouwelijke boeren financiële onafhankelijkheid zodat ze hun huishoudens efficiënter kunnen runnen en beter kunnen zorgen voor hun kinderen.

soap-making-cocoa-ghana-1

Aan het Cocoa Research Institute of Ghana (CRIG) worden vrouwen getraind in de kunst van het zeepmaken. Het is deel van het Family Life Project, dat wordt gesponsord door Confiseur Läderach AG. In samenwerking met de Rainforest Alliance worden de vrouwen geleerd om met conventionele huisnijverheidmethoden, die lege cacaovruchten gebruiken om Kaliumhydroxide te winnen om zeep mee te maken.

Inheemse gebruiken

Het doel is om nieuwe verbeterde methoden te introduceren om zeep te maken met inheemse gebruiken die bekend zijn bij de leerlingen in de cursus. Zo weten we zeker dat wanneer ze terugkomen in hun gemeenschappen ze deze conventionele methoden gebruiken om andere vrouwen dit te leren.

Deze vrouwen zouden liever een andere beroep hebben, met meer continue inkomsten in plaats van alleen afhankelijk te zijn van de inkomsten uit de cacaoteelt, die volgens hen seizoensgebonden zijn.

Hier stellen we je graag een aantal deelnemers voor. Ze vertellen wat ze hopen te winnen met dit project.

Madam Esther Adobea, 48 jaar, lerares en boer
Esther werkt als lerares in een privé school en werkt daarnaast ook op de cacaoboerderij, die ze van haar moeder erfde. De inkomsten van de cacaoteelt vullen haar salaris als lerares aan, zodat ze haar vijf kinderen kan grootbrengen. Ze is gelukkig en dankbaar mee te kunnen doen aan het trainingsprogramma. Met de kennis die ze opdoet hoopt ze vrouwen in haar gemeenschap te mobiliseren om ook potash, kaliumhydroxide, te maken uit de lege cacaovruchten. Als ze commercieel gezien genoeg produceren hoopt ze dat, met de juiste introducties en publiciteit, ze interesse wekken van zeepfabrikanten om bij hun potash in te kopen.

soap-making-cocoa-ghana-4 

Suzzy Koranteng, 32 jaar, boerin
Suzzy is een moeder van drie kinderen die haar man, Richard Tetteh, helpt op hun boerderij. Ze is blij om via de training nieuwe vaardigheden op te doen. Suzzy was gekozen door haar gemeenschap om hen te vertegenwoordigen. Ze hoopt zoveel mogelijk kennis op te doen en deze mee naar huis nemen om het te delen met de andere vrouwen in haar dorp. Ze hoopt ook dat de sponsors van dit project hen zullen helpen bij de aanschaf van een oven. Daarmee wordt hun werk om potash te verkrijgen uit de resten van de cacaovruchten een stuk makkelijker.

Salomey Antwi, 30 jaar, ondernemer
Met de kleinschalige verkoop van cosmetica draagt Salomey bij aan het levensonderhoud van haar gezin met drie kinderen. Sinds ze eigen baas en zelf haar werktempo kan bepalen, kan ze haar man beter helpen op de boerderij. Ze is blij met de kennis die ze opdoet op de training omdat ze ook haar eigen bedrijf kan uitbreiden met een nieuw product: zeep. Salomey ziet het als een mooie combi: én ze kan de zeep verkopen, én het deels zelf thuis gebruiken, om zo geld te besparen voor haar gezin. Ze denkt ook de inkomenskloof met de productie van de zeep te kunnen overbruggen, die meestal bestaat buiten het cacaoseizoen. Met de nieuwe kennis hoopt Salomey het hele jaar door geld te verdienen.

Comfort Agyei, 36 jaar, ondernemer
Comfort heeft vijf kinderen en woont met haar echtgenoot bij het stadje Twifo Praso. Volgens haar was de verhuizing hiernaartoe nodig om haar kinderen de toegang te geven tot goed onderwijs. Terwijl haar kinderen op school zijn en haar man aan het werk is als een kantoormedewerker in de cacao-industrie, verkoopt Comfort drinkwater als aanvulling op het gezinsinkomen. Ze hoopt te stoppen met de verkoop van het water en zo meer ruimte te maken voor de zeepproductie om zo meer geld te verdienen en haar familie te ondersteunen.

Mercy Arko, 50 jaar, boerin
Mercy verkocht tot voor kort lokaal geproduceerde zeep. Ze is dan ook de enige in de groep die over dit productieproces de nodige kennis in huis heeft. Daarom was ze in de training een grote hulp om de andere vrouwen uitleg te geven over de zeepproductie en hen te begeleiden om dit proces onder de knie te krijgen. Mercy is een weduwe met zes schoolgaande kinderen. Ze verbouwt naast cacao ook allerlei groenten, zoals tomaten, paprika’s en aubergines die ze verkoopt, als het cacaoseizoen ten einde is. Ze hoopt met de opgedane kennis uit de training terug te keren in haar dorp om jongere vrouwen te trainen.

soap-making-cocoa-ghana-5

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s