Landbouw

Duurzame koffieproductie in Honduras

In het grensgebied van Guatemala, El Salvador and Honduras ligt een uniek natuurgebied. De regio Trifinio wordt beschouwd als een van de biodiversiteithotspots van de wereld met bijzonder flora en fauna. Millennia lang wonen hier ook mensen in het gebied, momenteel ongeveer 700.000. En dat geeft een druk op die rijke natuur.

honduras-coffee

In de jaren ’90 is daarom een regionaal ontwikkelingsplan opgezet om de unieke flora en fauna van Trifinio te beschermen. Samen met de lokale inwoners. Een van de regio is nu beschermd gebied: Trifinio Biosfeer Reservaat. Dit natuurgebied met al haar waterlopen is een belangrijke bron voor de bredere regio. Maar de Trifinio is ook een andere belangrijke bron: namelijk van koffie.

Koffieteelt

Hier komt goede kwaliteitskoffie vandaan. Maar de koffieteelt levert een uitdaging op voor het behoud van de kwetsbare ecosystemen. Niet-duurzame productie leidt bijvoorbeeld tot zware vervuiling van het water. Aangezien Trifinio een belangrijke bron van water voor de rest van de regio is, kan dat ook tot gezondheidsproblemen leiden. Het benadrukt nog maar eens een van de redenen waarom wij in de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn gaan werken in tropische landbouw. In Trifinio werken we met koffieboeren aan duurzame, meer natuurvriendelijke productie van koffie.

Vandaag werken we wereldwijd aan verduurzaming van de koffieproductie. Van Vietnam, Ethiopië tot Honduras. Oscar Maroto, manager duurzame landbouw van de Rainforest Alliance in Latijns Amerika, bezocht onlangs duurzame koffieboerderijen in de buurt van Trifinio Biosfeer Reservaat.

Kunstmest uit de resten van koffie

Deze drie foto’s laten de duurzame behandeling van compost zien en het werk om vloeibare kunstmest te maken uit de resten van de koffieproductie. Onze samenwerkende partner COCAFELOL schat dat deze technologie de potentie heeft om aan de vraag en behoeften naar chemische kunstmest in heel Honduras te voldoen. Stel je voor wat voor impact dat kan hebben op de uitstoot van broeikasgas en lokale inkomsten.

Gewasdiversificatie

De volgende drie foto’s laten de resultaten zien van het stimuleren van gewasdiversificatie op de gecertificeerde koffieboerderijen. Het verbouwen van meerdere soorten gewassen draagt bij aan betere kwaliteit van de bodem en zorgt voor een aanvullende bron van inkomsten, naast de koffie. Het heeft geleid tot de productie van piment, cacao, mahoniehout en bakbananen op de koffieboerderijen in Trifinio. Daarnaast is er gewerkt aan het opzetten van agrobosbouw, productie van gewassen in kassen en aan bijenteelt.

Ons werk om de koffiekwaliteit te verbeteren en om lokale sociale en milieudruk te verlagen omvat onder meer het gebruik van droogsystemen om vers geplukte koffiebessen met behulp van de zon te drogen. We werken verder met verbeterde, sterke soorten koffieplanten, leiden lokale jongeren op als barista’s en in ecotoerisme.

Zoals hieronder duidelijk laat zien heeft het Trifinio Biosfeer Reservaat, een integraal onderdeel van het koffielandschap van Honduras, een ongelofelijke schoonheid.

Hier bij de Rainforest Alliance voelen we sterk de urgentie om lokale bevolking te helpen hun land te beschermen, terwijl ze daarbij tegelijk een duurzaam levensonderhoud opbouwen.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s