Biodiversiteit/Dieren

Samen werken aan de toekomst van wilde dieren

De toekomst van de wilde dieren is in onze handen. Dat was de dringende boodschap die deze week tijdens World Wildlife Day centraal stond. Rond deze dag krijgen vooral de diersoorten aandacht die moeite hebben om te overleven en op uitsterven staan.

parrots
Wereldwijd worden wilde dieren bedreigd door menselijk ingrijpen in gevoelige leefomgevingen, zoals regenwoud en andere bossen. Sinds 1992 is de tropische biodiversiteit dan ook met 30 procent gedaald. Met name illegale boskap, uitbreidende landbouw en roekeloos toerisme zijn rampzalig gebleken voor mensapen, olifanten en andere grote zoogdieren, net als voor zangvogels, amfibieën en reptielen.

Bescherming van habitats

Maar de boerderijen, bosbouwers en toerisme-ondernemers met wie wij werken zijn zich bewust van hun rol voor de toekomst van wilde dieren. Zij helpen ervoor zorgen dat zeldzame en bedreigde dieren op hun terrein beschermd worden tegen verwoesting van hun habitat, stroperij en andere serieuze bedreigingen. Zij monitoren de populaties wilde dieren op hun boerderij, grond of bosgebied en nemen stappen om de natuurlijke gebieden waarin deze dieren leven te beschermen en herstellen.

orang2Training en tools

Door gemeenschappen en bedrijven te voorzien van goede alternatieven voor de verwoesting van bos, helpt de Rainforest Alliance hierbij. We voorzien hen van tools, technische assistentie en training en evalueren hun werk om ervoor te zorgen dat ze inderdaad de bodem en waterwegen beschermen, wilde dierenpopulaties monitoren, migratieroutes en broedgebieden van trekvogels beschermen en de handel in wilde dieren verbieden.

We helpen gemeenschappen verder om duurzame toerismebedrijven op te zetten als alternatief voor meer milieuschadelijke opties. We bieden training aan personeel en ondernemers aan om hen zo te helpen de milieu-impacts van hun hotels en lodges zo laag mogelijk te houden.

Bosbouw

Onderzoeken laten zien dat FSC-gecertificeerde bosbouwbedrijven beter zoogdieren beschermen in hun bossen dan niet gecertificeerde ondernemingen. Ze gebruiken ondermeer milieuvriendelijke technieken om bomen te kappen, houden scherp alle jacht in de gaten in hun bossen, beschermen nestgebieden, laten juist de vruchtdragende bomen staan en houden zich aan wetten om bedreigde diersoorten te beschermen.

Een aantal effecten van ons werk samen met bosbouwers op een rijtje:

  • De dichtheid van mensapen is hoger gebleken in FSC-gecertificeerde bossen (en bossen die in het proces zitten om die certificering te krijgen) dan in andere bosconcessies.
  • Een onderzoek naar zeven houtbedrijven in Gabon laat zien dat FSC-gecertificeerde bedrijven meer bescherming bieden aan wilde dieren. Ze voeren 86 procent uit van best practices tegenover de 29 procent van de niet-gecertificeerde bedrijven.
  • In Kameroen is de dichtheid van zoogdieren op FSC-gecertificeerde ondernemingen, of op ondernemingen die bezig zijn deze certificering te krijgen, veel hoger dan bij ondernemingen die niet FSC-gecertificeerd zijn en daar ook niet bezig zijn.
  • In gecertificeerde bosconcessies in Maleisië’s Deramakot Forest Reserve is het aantal zoogdierpopulaties hetzelfde als in beschermde natuurgebieden. Deze concessies hadden zelfs meer dieren dan de omringende gebieden.

Lees meer over ons werk in biodiversiteit.

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s