Rainforest Alliance

‘Sterke bossen en gezonde gemeenschappen, daar gaat het om’

“Een nieuwe baan is beetje zoals trouwen. Maandenlang is er vooraf sprake van hofmakerij, waarbij beide partijen hard proberen indruk te maken op de ander, en tegelijkertijd zoveel mogelijk van hem of haar te weten te komen. Dan komt de grote dag. Je gaat samenwonen en begint een meer intiem beeld van je partner te krijgen. Het is op dat moment dat je erachter komt of je een fout hebt gemaakt of juist een slimme gok hebt gemaakt.” Dat schrijft Nigel Sizer, de nieuwe president van de Rainforest Alliance in zijn eerste blog op de Frog Blog. 

“Toen ik de rol van president van de Rainforest Alliance aannam begin vorige maand, wist ik dat ik toetrad tot een organisatie met een indrukwekkend track record, een aantal ongewone bijzondere krachten en een heerlijk toegewijde groep mensen. Wat me echter echt verrast heeft is de diepte van de passie van mijn nieuwe collega’s voor de missie van de organisatie, hoe groot hun vaardigheden en kennis zijn, en hoe groot hun bereidheid is om risico’s te nemen en nieuwe dimensies van innovatie te ontdekken. Ik ben verder diep geraakt door de vele oprechte boodschappen van steun van buiten de Rainforest Alliance, van oud-collega’s, partners en bedrijven waarmee we samenwerken.

Dit is de eerste blog die ik publiceer in mijn nieuwe rol, -de eerste van vele-, en ik zou hier graag met u enkele van de dingen willen delen die ik de laatste tijd zo snel te weten ben gekomen, die deze organisatie zo speciaal maken.

Een ongebruikelijke plek

De Rainforest Alliance bevindt zich op een ongebruikelijke plek te midden van de rijke en gevarieerde verzameling van letterlijk duizenden non-profitorganisaties die wereldwijd werken aan vraagstukken op het gebied van milieu- en sociale rechtvaardigheid. De Rainforest Alliance is uitgegroeid tot een organisatie van aanzienlijke omvang, terwijl ze zich blijft inzetten voor haar gerichte strategie. Namelijk om via de kracht van marktwerking door de handelsketens heen bedrijven, boeren, bosbouwers en toeristische bedrijven het signaal te geven dat ze kunnen worden beloond voor hun goede beheer van het land, bos en de mensen die er werken. De organisatie heeft wereldwijd 1,3 miljoen mensen getraind om duurzamer land te bewerken en beheren, wat neerkomt op een footprint van een oppervlakte van 46 miljoen hectare grond.

Ons nieuwe vijfjarige strategisch plan, dat we binnenkort zullen bekendmaken, heeft als doel om deze impact verder uit te bouwen en te versterken. Dat willen we bereiken door samen te werken met meer partners en aan een aantal zeer gerichte nieuwe initiatieven. Later daarover dus meer.

Expertise in de hele keten

In de loop der jaren heeft de Rainforest Alliance expertise opgebouwd langs elke stap in de keten. Van de boerderijen, bossen en toeristische bedrijven tot de eindgebruikers. Ons team bestaat uit honderden trainers en auditors die werken met boeren en bosbouwers-zowel kleinschalige bedrijven als wereldwijde ondernemingen-, hen helpen bij het verbeteren van hun rentmeesterschap van het land op de lange termijn, bij de garantie op een duurzame productie en bij het verbeteren van de lokale middelen van bestaan.

Ons markttransformatie team werkt samen met bedrijven en retailers, zodat zij hun klanten, middels ons keurmerk, kunnen laten zien hoe zij zich inzetten voor duurzaamheid. De groeiende vraag wereldwijd naar verantwoord geproduceerde goederen en diensten wordt weer via marktsignalen in de keten teruggebracht naar de producenten in het veld.

Integriteit en hoge standaarden

Het waarborgen van de integriteit en de hoge, maar toch praktisch en haalbare, standaarden is een andere kracht van de Rainforest Alliance. We zijn diep betrokken als partners in de Forest Stewardship Council (FSC) en het Sustainable Agriculture Network (SAN), en we hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van beide netwerken. In de ISEAL de wereldwijde alliantie voor duurzaamheidsnormen, werken we ook aan de verbetering van de kwaliteit van deze en vele andere certificering-systemen. De Rainforest Alliance blijft betrokken bij FSC, de SAN, ISEAL, en andere certificeringsorganisaties, omdat het behoud van hun integriteit van fundamenteel belang is voor onze eigen geloofwaardigheid en succes.

Sterke bossen en gezonde gemeenschappen is waar het omgaat bij de Rainforest Alliance. Ik ben vereerd om zo’n indrukwekkende organisatie te mogen leiden. Het huwelijk wat we hebben toegezegd is veel rijker dan ik had gedacht dat het ooit zou kunnen zijn. Ik kijk uit naar het delen van veel meer gedachten met jullie de komende maanden. Voor nu dank ik jullie voor je steun, voor het volgen van onze verhalen op social media, en voor het deel uitmaken van de onstuitbare wereldwijde beweging voor meer verantwoorde consumptie, ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid.”

Nigel Sizer

Laat een Reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s